<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Seismikkaksje trosser svak Oslo Børs

Oslo Børs faller fra start. Aker BP stiger etter rekordhøy produksjon i andre kvartal, mens PGS fortsetter oppturen.

Publisert 5. juli 2023
Oppdatert 5. juli 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 637 ord
Foto: Thomas Bjørnflaten

Saken oppdateres gjennom dagen!

Oslo Børs startet først ned 0,5 prosent, men nedgangen har klokken 11.15 avtatt til 0,4 prosent. Tirsdag endte børsen opp 0,2 prosent.

Nedgangen på børsen er bred. Blant de ti mest omsatte aksjene er det nå kun Aker BP og PGS som er i pluss for dagen.

Mowi-aksjen faller 0,6 prosent, DNB er ned 0,2 prosent og tankrederiet Frontline er ned 0,2 prosent.

Aksjer i grønt

Aker BP hadde en nettoproduksjon på 480.700 fat oljeekvivalenter i andre kvartal. Dette er ny rekord for selskapet. Den realiserte salgsprisen var på 76,8 dollar pr. fat, ned fra 78,4 dollar pr. fat i første kvartal.

Oljeprodusenten opplyser om at den rekordhøye produksjonen skyldes en fortsatt opptrapping av produksjonen på Johan Sverdrup-feltet, samt høy produksjonseffektivitet.

Analytiker Vidar Lyngvær i Danske Bank Markets mener Aker BP kommer til å øke produksjonsguidingen for inneværende år etter de gode tallene.

«Aksjen bør stige sammenlignet med konkurrentene i dag, på grunn av høyere produksjon enn ventet», skriver han i en oppdatering.

Aker BP-aksjen stiger 1,0 prosent. Til sammenligning er Equinor uendret.

Seismikkselskapet PGS er sterk på en ellers svak børs. Aksjen er opp 0,8 prosent, og er med Aker BP de eneste blant de ti mest omsatte aksjene i pluss. Den seneste uken er aksjen opp 16,5 prosent, men er likevel ned 14,5 prosent den seneste måneden.

Mandag meldte selskapet at det hadde blitt tildelt en større kontrakt med et energiselskap i USA. Verdien på kontrakten kommer ikke frem i børsmeldingen, men selskapet melder kun om kontrakter på over 10 millioner dollar. 

Goodtech har fått utvidet kontrakt med Inmotion Technologies. Goodtech skal nå også være partner i utbyggingen av nye semiautomatiske monteringslinjer for motorstyringer til hybrid og elektriske kjøretøy. Kontrakten har en verdi på rundt 30 millioner svenske kroner, og forventes ferdigstilt i løpet av tredje kvartal 2024. Aksjen er opp 1,2 prosent.

Multiconsult starter et aksjetilbakekjøpsprogram på opptil 500.000 aksjer aksjer til en samlet verdi på inntil 110 millioner kroner. Aksjen er uendret.

Cloudberry har økt sin tilgjengelige kredittfasilitet med 800 millioner kroner til totalt 2,2 milliarder kroner, med en mulighet for å øke fasiliteten med ytterligere 300 millioner kroner. Aksjen stiger 0,7 prosent.

Aksjer i rødt

Bakkafrost faller 2,1 prosent etter å ha lagt frem en slakteoppdatering for andre kvartal etter børsens stengetid tirsdag. Oppdrettsselskapet slaktet 8.700 tonn på Færøyene og 7.300 tonn i Skottland.

Slaktevolumet på 16.000 tonn var lavere enn forventet. Analytikerne ventet at Bakkafrost på forhånd skulle ha et slaktevolum på 20.270 tonn for andre kvartal, ifølge Bloomberg.

Pareto Securities skriver at det lavere enn ventede slaktevolumet fra Færøyene og lavere enn ventet fôrsalg vil ta ned estimatet for driftsresultat i andre kvartal med 25 prosent, og for helåret med 6 prosent, ifølge TDN Direkt.

Hexagon Purus har sikret seg en femårig rammeavtale for levering av hydrogendistribusjonssystemer til et ledende globalt energiselskap. Rammeavtalen har en mulig verdi på rundt 27 millioner euro. Aksjen er ned 1,2 prosent.

Mintra Holding har inngått en avtale om å kjøpe alle aksjene i svensk Seably. Oppkjøpet er basert på en selskapsverdi (EV) på 79,7 millioner svenske kroner og en egenkapitalverdi på 65 millioner svenske kroner. Aksjen er ned 0,7 prosent på lavt volum.

Techstep har signert en term sheet med en ny bankrelasjon for refinansiering av selskapets terminlån og kredittfasiliteter. Refinansieringspakken øker total tilgjengelig likviditet med 25 millioner kroner og restrukturerer den rentebærende gjelden. Aksjen faller 2,7 prosent.

Oljeprisen

Det er ingen drahjelp fra oljeprisen i morgentimene onsdag. Prisen for et nordsjøolje omsettes nå for 75,84 dollar pr. fat, ned 0,5 prosent fra midnatt. 

Det er også om lag 0,1 dollar lavere siden Oslo Børs stengte tirsdag. Samtidig handles den amerikanske lettoljen WTI handles ned 0,6 prosent til 70,93 dollar pr. fat.

Fokuset vil onsdag rettes mot det åttende internasjonale seminaret til Opec i Wien. Blant annet vil Saudi-Arabias energiminister Abdulaziz bin Salman snakke. Da ministeren annonserte landets oljeproduksjonskutt i forrige måned, lovet han å gjøre "hva enn som er nødvendig" for å stabilisere markedene, skriver TDN Direkt.