<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sur stemning i Europa

Nye målinger viser fallende aktivitet i eurosonens private sektor og harde kår for bilprodusentene. Det bidro til børsfall i Frankfurt.

Publisert 5. juli 2023 kl. 16.32
Oppdatert 5. juli 2023 klokken 16.46
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 295 ord
An employee operates a machine on the production line of the MK C2 brake system module at the Continental AG manufacturing plant in Frankfurt, Germany, on Friday, March 3, 2022. The German auto supplier is scheduled to announce full year earnings on March 8. Photographer: Ben Kilb/Bloomberg Bloomberg

Europas Stoxx 600-indeks var onsdag ned med nesten 1 prosent, delvis grunnet skuffende PMI-tall for eurosonen. Målingen, som er basert på spørreundersøkelser i næringslivet, avdekket fallende økonomisk aktivitet i juni. Den var dessuten lavere enn noen gang på seks måneder. Situasjonen i Frankrike var den verste siden tidlig i 2021, under coronapandemien.

En annen rapport, fra Ifo Institute, viste at tyske bilprodusenter og deres leverandører ble langt mer pessimistiske i forrige måned. En indeks for deres fremtidsutsikter stupte fra -10,3 til -56,9. Verre har de ikke vært siden finanskriseåret 2008, og problemet er svak utenlandsk etterspørsel. Continental, som blant annet produserer bilbremser og drivlinjer, fikk likevel et kursløft på 3 prosent.

Elbilprodusentene har uansett vind i seilene, og Rivian-kursen var onsdag ettermiddag opp med mer enn 1 prosent. Selskapet leverte 12.640 kjøretøy i andre kvartal, mot ventet 11.000. Volumene var dessuten 59 prosent høyere enn i første kvartal.

I tillegg er amerikanske investorer fremdeles i festhumør. CNNs frykt- og grådighetsindeks ligger nå på 79, på en skala der alt fra 75 til 100 signaliserer «ekstrem grådighet». Nivået var det samme som mandag og opp fra 77 for en uke siden og 73 for en måned siden.

Heller ikke høyrentemarkedet reflekterer noen krisestemning. I Europa er det gjennomsnittlige rentepåslaget for tiden 4,4 prosentpoeng, hele 1,2 prosentpoeng mindre enn for ett år siden. Tilsvarende i USA har sunket fra 6,0 til 4,1 prosent, til tross for at antallet konkurser steg kraftig i perioden.

For øvrig er det tegn på at ansatte i ulike sektorer begynner å gå lei av fallende reallønner. I USA truer fagforeningen Teamsters med streik, etter å ha avvist et «uakseptabelt» forslag fra UPS. Transportgiganten har 362.000 ansatte i USA og er markedslederen innenfor leveranse av små pakker. Aksjekursen var ved firetiden onsdag ned med godt over 2 prosent.