<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Blir kastet penger etter

HydrogenPro blir kastet penger etter og har blitt tildelt 15,3 millioner kroner. 

Publisert 12. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 500 ord
FÅR PENGER: Elektrolysører til HydrogenPro.  Foto: HydrogenPro

HydrogenPro er tildelt 15,3 millioner norske kroner til to nye forsknings- og utviklingsprosjekter. Midlene skal brukes til å forbedre elektrodene i HydrogenPros elektrolysører med målet om å øke effektiviteten innen grønn hydrogenproduksjon. Prosjektene finansieres av Danmarks Innovasjonsfond, MissionGreenFuels og Gassnova i Norge.

Tilskuddene føyer seg inn i rekken av støtte og egne investeringer i forskning på hydrogenteknologi. Til sammen har prosjekter hvor HydrogenPro står sentralt blitt tildelt nærmere 200 millioner kroner.

"Vårt forskningsarbeid støtter oppunder vår visjon om å fortsette å drive den grønne hydrogenindustrien fremover. Resultatene av disse innovative FoU-prosjektene, kombinert med økte produksjonskapasiteter og nye salgsordre, legger grunnlaget for videre vekst i 2023", sier Tarjei Johansen, administrerende direktør i HydrogenPro.

Gjør produksjonen billigere

Det danske prosjektet "H2-SAF" sikter mot å redusere kostnadene for grønt hydrogen med 15 til 20 prosent. Dette skal oppnås gjennom innovative elektrode og membranutviklinger sammen med analyser av materialnedbrytning. Målet er å redusere kostnadsstrukturen for bærekraftig luftfartdrivstoff (SAF) med minst 3-4 prosent. Pleth Nielsen påpeker at dette er av stor betydning, gitt at 63 % av jetdrivstoffet i Europa skal være SAF-klassifisert innen 2050. I dette prosjektet samarbeider HydrogenPro med Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet.

"Støtten fra Danmarks Innovasjonsfond og Gassnova er svært gode nyheter. Vi er utrolig stolte over å være en del av disse to solide FoU-prosjektene," uttaler Lars Pleth Nielsen, administrerende direktør i HydrogenPro Danmark.

Nettopp SAF er nøkkelfaktoren i selskapets prosjekt i Louisiana, hvor det er foretrukken leverandør av grønt hydrogen til fabrikker som skal produsere bærekraftig flydrivstoff. Endelig investeringsbeslutning er ventet tidlig neste år, og er estimert til en verdi på minst 500m dollar.

Ser lyst på fremtiden

Administrerende direktør i HydrogenPro, Tarjei Johansen, mener at 2023 ligger an til å bli et veldig fremgangsrikt år for selskapet, og at man nærmer seg en tredje generasjons elektrolyseteknologi. Videreutvikling av dagens elektrolyseteknologi og effektivitetsforbedring er helt sentralt i HydrogenPros FoU-satsing.

Johansen opplyser at selskapet holder på med den siste 1000-timerstesten av sin tredje generasjons elektrolyseteknologi.

– Vi forventer at resultatene skal være i samsvar med det vi har sett tidligere – en 14 prosents effektivitetsforbedring sammenlignet med dagens teknologi. Dette er et kvantesprang for grønt hydrogen, og setter en ny standard for elektrolyse, sier Tarjei Johansen.

En grønn favoritt hos meglerhusene

Pareto-analytiker Gard Aarvik er også optimistisk når det gjelder HydrogenPro og deres fremtidsutsikter. Han mener selskapet handles til en stor rabatt sammenlignet med liknende selskaper og står ovenfor sterk vekst. HydrogenPro er Paretos foretrukne bet innenfor hydrogensektoren, og ser nå mot elektrodetestingen som pågår.

– HydrogenPro har den største stacken på markedet og har også vist i tester at de kan øke effektiviteten på sin elektrolysør med 14 prosent sammenlignet med konvensjonell teknologi gjennom oppgraderinger av elektrodene, sier han, og legger til:

– Får de til dette på storskala vil de ha et stort konkurransefortrinn. Produksjonskapasiteten er på vei opp mot 1 GW nå, så de har kommet en lang vei siden de gikk på børs i 2020.

Aarvik har tidligere bydd på kalkulatorlek, og trukket frem at dersom HydrogenPro handlet på samme implisitte WACC (avkastningskrav) som NEL, ville aksjekursen vært 205 kroner.