Hittil i år har oljeprisen vært svak sammenlignet med fjoråret, men den siste tiden har oljeprisen steget betydelig og brent-oljen er nå over 80 dollar fatet for første gang på lenge.
Bloomberg skriver at oljeprisen har hatt drahjelp fra økt etterspørsel etter drivstoff, spesielt fra Kina. Samtidig som Saudi-Arabia og de andre landene i OPEC kutter i produksjonen for å forsøke å tømme lagrene rundt om i verden.
– Vi forventer at markedet strammer seg ytterligere til, sier Toril Bosoni, som er leder for oljemarkeder i Det internasjonale energibyrået i Paris (IEA).
Han følger opp med å si at de forventer økt sesongmessig etterspørsel, og ser risiko for at prisene fortsetter å stige i tredje kvartal i år.
Det er fremdeles langt fra sikkert om Brent-råoljens retur til 80 dollar fatet er et vendepunkt som varsler en betydelig prisoppgang. Det er fortsatt stor usikkerhet knyttet til makroøkonomien og da spesielt utviklingen i Kina, de økte rentene og ikke minst at det fortsetter å strømme billig olje fra Iran og Russland inn i markedet.
Venter het sommer
I løpet av første halvår var oljeprisen svak og senket estimatene for oljeprisen som følge av svak økonomisk vekst. Samtidig har Saudi-Arabia gjentatte ganger kuttet i produksjonen som gjør at analytikerne nå tror på det opprinnelige anslaget om en oljepris på nærmere 100 dollar fatet.
– De siste kuttene fra OPEC er det vendepunktet markedet forventet, sier Jorge Leon i Rystad Energy, og følger opp med å si at den siste tidens oppgang ser ut til være starten på en het sommer i råoljemarkedet.
Forrige uke ga Saudi-Arabia markedene et ytterligere løft ved å kunngjøre at et ekstra kutt på 1 million fat pr. dag, vil fortsette ut august.
Samtidig ser det ut til at det kommer mindre olje ut av Russland, etter at de har produsert maksimalt for på kunne finansiere kriger mot Ukraina. Datasporing av tankskip viser nemlig at landet reduserte eksporten med omtrent 25 prosent i de fire ukene frem til 9. juni.
Fra overskudd til underskudd
Balansen mellom tilbud og etterspørsel svingte allerede fra overskudd til underskudd i juni, ifølge Standard Chartered. Underskuddet vil mer enn dobles i kommende måneder, og tømme oljelagrene med 2,8 millioner fat pr. dag i august, estimerer banken.
Trevor Woods som er sjefen i råvarehedgefondet Northern Trace Capital sier at alle de mikrofundamentale faktorene begynner å bli positive og at han venter enorme trekk på oljelagrene fremover.
De store bankene på Wall Street er ikke optimistiske, de spådde tidligere i år at oljeprisen skulle til 100 dollar fatet. JP Morgan mener at OPEC+ er nødt til å kutt produksjoner ytterligere for at oljeprisen skal kunne nå det nivået.
– Det avhenger av etterspørselen, sier Martijn Rats som er Morgan Stanleys globale oljeanalytiker. Han sier videre at tilbudet ser ut til å være der for å møte etterspørselen.