<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har kjøpt aksjer for over 50 millioner de siste ukene

Shippingkongen John Fredriksen øker eksponeringen mot offshore vind, har lastet opp med aksjer for over 50 millioner de siste ukene. 

Publisert 17. juli 2023
Oppdatert 18. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 334 ord
LASTER OPP: John Fredriksen laster ytterligere opp i Edda Wind. Foto: Thomas Bjørnflaten

 

Shippingkonge og Norges rikeste mann John Fredriksen har i det siste økt eksponeringen betraktelig i Edda Wind. Ifølge aksjonærdata hentet fra Holdings har Fredriksen kjøpt aksjer for over 50 millioner kroner siden slutten av Juni. 

Fredriksen er den tredje største aksjonæren i selskapet med en eierpost verdt over 533 millioner kroner. De eneste som har flere aksjer i det Haugesund-baserte selskapet er Wilh. Wilhelmsen Holding og skipsreder Johannes Østensjø gjennom Østensjø Wind.  

Selskapet Norges rikeste mann kjøper seg opp i leverer servicefartøy og service til den globale vindkraftindustrien, hvor Edda Winds fartøy går ut med teknikere for å tilby service til vindturbinene. Selskapet operer i hovedsak på de europeiske vindparkene og er den eneste «pure play» aktøren i offshore vind service. 

Behov for spesialskip

Den raske ekspansjonen i antallet vindparker til havs har skapt behov for spesialskip som fungerer som moderskip for utbyggings- og vedlikeholdstjenester i vindparkene enten i forbindelse med ferdigstillelse eller ved vedlikehold av vindturbinene gjennom parkenes levetid.

Foreløpig har Edda Wind fem spesialfartøyer i drift. Selskapet står også foran betydelige investeringer, de har bestilt og sikret finansiering for ytterligere ni skip til bruk i offshore vindkraft.

Ved siden av Edda Wind har Fredriksen også kjøpt seg kraftig opp i det svenske eiendomsselskapet Fabege den siste tiden. Investoren er ifølge aksjonærdataen til Holdings den nest største eieren med litt over 10 prosent av aksjene til en verdi av 2,7 milliarder. Inntoget i Fabege gjør posisjonen til den sjette største investeringen han har gjennom Geveran Trading.

Mowi størst

De største posisjonene for investoren ifølge Holdings er for øvrig Mowi med en verdi på 12,8 milliarder kroner, tett etterfulgt av Frontline med en verdi på 12,2 milliarder. Flex LNG, Golden Ocean Group og Avance Gas innehar de neste posisjonene med verdier på henholdsvis 7,5 milliarder, 6 milliarder og 5 milliarder kroner. 

Fredriksen er også den største eieren i Norwegian hvor han gjorde inntog som storaksjonær gjennom restruktureringen. Posisjonen er hans syvende største med en verdi på 1,2 milliarder kroner. 

Finansavisen skrev tidligere at Edda Wind hadde to skip i drift, det korrekte er fem.