<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kraftig resultatfall for ladeprodusenten - lederlønnen øker

Tallene fra elbilladeselskapet Easee er preget av fjorårets store utfordringer og viser et kraftig resultatsmell. Til tross for dette økte lederlønningen.

Publisert 20. juli 2023
Oppdatert 20. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 494 ord
Article lead
lead
TRØBLETE ÅR: Elbilselskapet Ease har lagt et tungt år bak seg, men gir ikke opp av den grunn. Foto: Easee
TRØBLETE ÅR: Elbilselskapet Ease har lagt et tungt år bak seg, men gir ikke opp av den grunn. Foto: Easee

I fjor vår begynte utfordringene å komme på løpende bånd for det Sandnes-baserte selskapet. Først ut var komponentmangel. Det medførte at Easee måtte nedjustere 2022-målene fra 5 milliarder kroner til mellom 2 og 3 milliarder.

Torsdag kom fasiten som viste en omsetning for elbilladeselskapet på 1,9 milliarder kroner. Resultatet før skatt kom inn på 258 millioner kroner, ned fra 496 millioner kroner året før.

Grunnlegger og adm. direktør i selskapet, Jonas Helmikstøl, fikk til tross for resultatfall utbetalt en høyere lønn enn året før. Helmikstøl fikk utbetalt 4,8 millioner kroner i fjor, sammenlignet med 2,5 millioner i 2021.

Driftsresultatet før av- og nedskrivninger, EBITDA, kom inn på 255 millioner kroner, ned fra 500 millioner kroner året før.

På forhånd hadde DN fått et anslag med en omsetning på 2 milliarder kroner og et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på mellom 250 og 300 millioner.

Årsrapporten avdekker at hovedårsakene til nedgangen i driftsresultatet primært er knyttet til inflasjon i produksjonskostnadene, betydelige investeringer i personalet og økt markedsføring.

Ved slutten av 2022 satt selskapet med likviditetsreserver på 218 millioner, sammenlignet med 361 millioner ved utgangen av 2021. Årsresultatet endte på 199 millioner kroner, sammenlignet med 386 millioner året før.

Permittert ansatte

Problemene i fjor ble bare småtterier i forhold til hva som har skjedd i år. I februar varslet det svenske Elsäkerhetsverket at Easee kunne bli ilagt et salgsforbud, og i mars måtte elbilladerprodusenten permittere 138 ansatte etter at det 14. mars ble innført salgsforbud for deres produkter i Sverige.

Det skjedde fordi jordfeilbryterløsningen og DC-beskyttelsen i laderne ikke oppfylte standardkravene, ifølge den svenske tilsynsmyndigheten.

På hjemmebane gikk Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) ut og varslet at de innfører et salgsforbud for Easees ladere i Norge. Noen dager senere meldte den norske tilsynsmyndigheten at de avventer dom i den svenske forvaltningsdomstolen før de eventuelt pålegger Easee å stanse salget i Norge.

I regnskapet kommer det frem at ladeprodusenten ser lyst på fremtiden til tross for en svakere vekst i 2023 enn først antatt.

«Til tross for en vekst som var mindre enn forventet i 2023, ser vi økt etterspørsel etter elbilladere, hjulpet av at en større andel av bilparken blir elektrifisert,» heter det.

Ikke gitt opp

Tøffe tider med nedbemanning og mulig salgsforbud tatt i betraktning, har ikke Eaase gitt opp håpet om å løse problemene og rette opp inntrykket.

Nå arbeider de hardt med å få på plass nye produkter, og en ny ladeboks kan være klar for lansering i august, ifølge Teknisk Ukeblad.

– Vi hadde egentlig håpet å lansere før sommeren, men vi ønsker ikke å introdusere noe før vi har hundre prosent styr på all dokumentasjonen. Vi venter fortsatt på noen testrapporter. Mest sannsynlig vil produktene være klare for lansering i august-september, sier markedssjef Martin Langeland i Easee til Teknisk Ukeblad.

Easee forklarer at det vil dreie seg om et produkt for lading hjemme og et annet for systemlading, designet for større installasjoner.

Konserntall

(Mill kroner)20222021
Driftsinntekter1.9031.408
Driftsresultat255500
Resultat før skatt258496
Resultat etter skatt199386