<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dramatiske kursbevegelser onsdag

Oppjustert guiding løftet Rolls-Royce-kursen med 19 prosent, mens nye kvartalstall sendte LVMH hodestups. I USA steg Alphabet og Boeing kraftig.

Publisert 26. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 295 ord
OPPJUSTERER GUIDINGEN: Kraftige kostnadskutt bidrar til at flymotorprodusenten Rolls-Royce spår bedre lønnsomhet enn tidligere antatt. Foto: Bloomberg

Rolls-Royce var onsdagens mest høytflyvende europeiske aksje, med en kursoppgang på 19 prosent. Flymotorprodusenten oppjusterte guidingen for årets driftsresultat fra 0,8-1,0 milliarder pund til 1,2-1,4 milliarder pund. I tillegg ventes bunnlinjen i første halvår å bli mer enn dobbelt så stort som konsensusestimatet. Optimismen skyldes kraftige kostnadskutt og en «optimalisering» av virksomheten. Rolls-Royces regnskap blir publisert 3. august.

LVMH-aksjen sank derimot med 5 prosent, grunnet en skuffende kvartalsrapport. Det franske luksuskonglomeratet ser tegn på at amerikanerne ikke er like kjøpelystne som tidligere. Svekkelsen gjelder særlig for gruppen som ikke er velstående, men simpelt hen liker å bruke penger på luksusvarer. Kina er et lyspunkt, men det er uvisst hvorvidt dette vil vedvare, gitt landets økonomiske oppbremsing.

I likhet med LVMH, la Alphabet frem tall tirsdag etter børsslutt. Google-eieren leverte overraskende sterke inntekter og inntjening, hovedsakelig grunnet sterk vekst i skyvirksomheten. Aksjekursen var ved firetiden onsdag opp med 7 prosent.

Også en annen amerikansk gigant, Coca-Cola, imponerte. Inntjeningen på 78 cent per aksje slo forventningene med 6 cent, mens topplinjen på 11,97 milliarder dollar oversteg konsensusestimatet med en kvart milliard dollar. Heftige prisøkninger bidro til utviklingen. Aksjekursen var likevel tilnærmet uendret.

Blant selskapene i Dow Jones-indeksen var Boeing vinneren, med et kursløft på nesten 6 prosent. Flyprodusenten tapte 82 cent per aksje i andre kvartal, men meglerhusene hadde sett for seg 99 cent. I tillegg var inntektene 8 prosent høyere enn konsensusestimatet, ettersom det ble levert langt flere fly enn estimert. Som om ikke det var nok, skal den månedlige produksjonen av de populære 737-modellene økes.

Tross de hyggelige kvartalsrapportene var stemningen i aksjemarkedet noe nervøs onsdag ettermiddag. Investorene regnet en amerikansk renteheving på 0,25 prosentpoeng som gitt, men søkte signaler om fremtidige Fed-grep. Derivatmarkedet så det som mest sannsynlig at styringsrenten nå holdes uendret i alle fall frem til nyttår.