<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rigget for å kuppe eiendom på billigsalg

Bjørn Dæhlie tapte stort på Tesla og et havarert oljeprosjekt i Ghana. Likevel skuffet han inn penger, og nå han han forberedt seg på å kuppe eiendom på billigsalg.

Publisert 1. aug. 2023 kl. 21.01
Oppdatert 3. aug. 2023 klokken 12.22
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 643 ord
GOOGLE SOM VÅPEN: Bjørn Dæhlie flyttet til Sveits, men ble en racer på bruk av Google Earth for eiendomssatsing i Norge. Nå har han rigget seg for å kjøpe eiendom på billigsalg. Foto: Erlend Kjernli

– Hvis prisene på næringseiendom skulle falle mye er vi klare for å kjøpe. Det samme gjelder for boligtomter. Vi forsøker ikke å være spåmenn, men vi er rustet for flere scenarier, sier Sivert Dæhlie, eldste sønn av ski-kongen.

Fjoråret ble et nytt godt år for Dæhlie-familien. Investeringsselskapet Sisa Invest endte opp med et overskudd på 36,2 millioner kroner, riktignok ned fra 169,8 millioner i 2021. Mye av endringen handler om Tesla.

EIENDOMSHUGG: – Vi er i en god posisjon, og rigget for å utnytte eventuell ytterligere dramatikk i markedene. Vi er spesielt spente på hvordan næringseiendom vil utvikle seg de neste månedene, ifølge Sivert Dæhlie. Foto: Thomas Bjørnflaten

Ny Tesla-opptur

– Vi er fornøyde med resultat og å ha kommet styrket gjennom året med en solid balanse og mye kontanter. Resultatet tynges av nedskrivinger av oljeprosjekt i Ghana, samt fallet i Teslas aksjekurs, sier Sivert Dæhlie til Finansavisen.

For yngstesønn Sander Dæhlie gjorde stor suksess da han brukte 11 millioner av pappas penger til å ri Tesla-oppgangen i 2021. Ved årsslutt var aksjene verdt 42 millioner. Men i fjor havarerte kursen, og en del av gevinsten er vasket vekk uten at familien har kastet kortene.

Sisa Invest

 
(Mill. kr)20222021
Driftsinntekter0,92,1
Driftsresultat−2,3−1,7
Resultat før skatt36,2169,8
Årsresultat40,7166,1

Sivert Dæhlie bekrefter imidlertid at investeringsselskapet ikke har gjort endringen i beholdningen av Tesla-aksjer.

Det var et klokt valg, for etter at Tesla-aksjen falt fra over 300 dollar ved inngangen til 2022 til rett over 100 ved årsslutt, har aksjen i år mer enn doblet seg til dagens kurs på 267 dollar.

Oljesmell i Afrika

Av regnskapet fremkommer det verdiøkning verdipapirer på 49,2 millioner kroner, mot 6,7 millioner året før, men 32,3 millioner i andre finansinntekter mot 150 millioner året før. Tesla-tapet fremkommer ved at det er tatt verdireduksjon på aksjer på nær 30 millioner og nedskrivninger av andre investeringer på 22.

Det siste handler mye om et oljeprosjekt i Ghana, Petrica Energy, som skulle være Kjell Inge Røkkes oljesatsing sør for Sahara. Det ble snakket om et oljeeventyr, og Røkke satset 200 millioner gjennom sitt TRG etter at Aker hadde forsøkt seg på den samme blokken for 10-15 år siden. 

Vi forsøker ikke å være spåmenn, men vi er rustet for flere scenarioer
Sivert Dæhlie

Det handlet om at selskapet satt med en oljeblokk utenfor kysten av Ghana, og Bjørn Dæhlie var med på satsingen med en mindre eierandel. Røkke leverte på ny tilbake oljelisensene og avsluttet prosjektet.

Spår eiendomsfall

Det meste av tid og krefter brukes imidlertid til å utvikle eiendom. Ikke alt har gått på skinner her heller.

– Vi har sett oss nødt til å utsette flere prosjekter, både bolig og næring, grunnet vanskelige markedsforhold, sier Sivert Dæhlie.

– Grunnet høy prisstigning er det flere prosjekter som har vært vanskelig å regne hjem. Det er synd, men markedet vil være nødt til å balansere seg før eller siden. Vi har god tid, sier Dæhlie.

– Til tross for dette har vi fortsatt god aktivitet. I inneværende år har vi flere prosjekter som er under utvikling i samarbeid med partnere. Dette inkluderer nye lokaler for Mysen tingrett, et nytt anlegg for Montér Trysil, samt leilighetsprosjekter både i Norge og Sverige. Vi bruker også mye ressurser på reguleringsarbeid, sier han.

Det aller mest spennende er imidlertid utviklingen i eiendomsmarkedet fremover.

– Vi er i en god posisjon, og rigget for å utnytte eventuell ytterligere dramatikk i markedene. Vi er spesielt spente på hvordan næringseiendom vil utvikle seg de neste månedene, ifølge eldstesønnen.

– Om prisene på næringseiendom skulle falle mye er vi klare for å kjøpe. Det samme gjelder for boligtomter. Vi forsøker ikke å være spåmenn, men vi er rustet for flere scenarioer.