<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

USAs statsgjeld nedgradert. – Absurd og inkompetent

I tillegg til nedgraderingen av den amerikanske statsgjelden forventer Fitch at USA vil gli inn i en mild resesjon senere i år. 

Publisert 2. aug. 2023
Oppdatert 2. aug. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 206 ord
OVERASKET: Larry Summers er tidligere finansminister i USA, og finner nedgraderingen merkelig.  Foto: Bloomberg

Kredittvurderingsbyrået Fitch Ratings nedgraderte kredittratingen på USAs statsgjeld fra AAA til AA+. Fitch begrunner nedgraderingen med en økende gjeldsbyrde for den amerikanske staten kombinert med politisk dysfunksjonalitet. 

«De gjentatte politiske konfrontasjonene om gjeldstaket og de siste minutt-vedtakene har undergravd tilliten til økonomistyringen», skrev Fitch i meldingen. 

Fitch mener det har vært en jevn forverring av standarden de siste 20 årene innen økonomiske og gjeldsrelaterte saker, til tross for den tverrpolitiske avtalen i juni om å suspendere gjeldsgrensen frem til januar 2025. 

Absurd og inkompetent

Den tidligere finansministeren i USA Larry Summers kaller Fitchs nedgraderingen «absurd og inkompetent». Selv om USA står overfor alvorlige langsiktige økonomiske utfordringer, mener Summers at nedgraderingen ikke gir noen mening siden økonomien er sterkere enn ventet. 

Investorer bruker kredittrangeringer som en referanse for å vurdere hvor risikabelt det er å låne penger til en regjering. USA blir vanligvis ansett som en svært sikker investering på grunn av størrelsen og den relative stabiliteten i økonomien.

Imidlertid opplevde vi i år en ny runde med politisk dragkamp når det gjelder regjeringens lånebehov.

Nedjusteringen medvirket til at de asiatiske børsene falt da handelen åpnet onsdag. I Tokyo falt Nikkei 225-indeksen 1,8 prosent på formiddagen, mens den bredere Topix-indeksen falt 1 prosent. I Hongkong gikk Hang Seng-indeksen ned 2 prosent før lunsj.