<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Å leve eller la dø

Fitchs nedgradering av USAs statsgjeld skyldes statens manglende styring på landets forpliktelser i forhold til inntektene. Uten en stor rebalansering før år 2030 vil den amerikanske drømmen dø.

Publisert 2. aug. 2023
Oppdatert 4. aug. 2023
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 4 ord
Article lead
STORKRIG UTE ELLER BORGERKRIG HJEMME HVER FJERDE GENERASJON: President Abraham Lincoln som har fått et stort minnesmerke i Washington D.C ble skutt i teateret en langfredag fem dager etter at sørstatene overga seg til nordstatene på palmesøndag etter en borgerkrig som varte fra 1861 til 1865. Bloomberg

De stygge nyhetene: Fitch Ratings har nedgradert USAs gjeld til AA+ fra AAA. Fitchs vurderingsmodell bruker 18 variabler basert på treårige sentrerte gjennomsnitt, inkludert ett års prognoser. Nedgraderingen for USA gjenspeiler en forventet finanspolitisk forverring i løpet av de neste tre årene, med en høy og økende offentlig gjeldsbyrde. Etter Fitchs syn har det vært en jevn forverring av styringsstandarder for skatte- og gjeldsspørsmål de siste 20 årene. I tillegg har det vært liten fremgang i å takle økende trygde- og Medicare-kostnader for en aldrende befolkning. Fitch forventer at underskuddet for offentlig forvaltning (GG) vil stige til 6,3 prosent av BNP i 2023, fra 3,7 prosent i 2022. Rente-til-inntektsforholdet forventes å nå 10 prosent innen 2025 på grunn av det høyere gjeldsnivået samt vedvarende høyere renter sammenlignet med med pre-pandemiske nivåer. Dette er ille. 

Presidentvalget i USA i 2024: Pandemien og krigen i Ukraina førte til at USA pumpet dollar inn i økonomien som om hele verden kunne komme til å falle fra hverandre. Lederne for det demokratiske partiet og alle økonomene som taler på deres vegne gjentar om og om igjen at det kommer ikke til å bli nedgangskonjunktur. Denne balansegangen på kanten av stupet har fungert så langt på grunn av bruk av offentlige garantier for å stoppe bankkrisen i vår og en fortsatt svært generøs bruk av penger. Det virker som om det som betyr mest er å sørge for at Joe Biden kan projisere seg som «Dark Brandon»,  en mann på rundt 80 år som forvandles til Sean Connery med en gang han tar på seg mørke solbriller. 

Det grønne håpet: Innføringen av Inflation Reduction Act (IRA) i USA med rammer på inntil 379 milliarder dollar er merkelig og har et fått merkelig navn. Demokratens økonomer vet godt at det tar mellom fem til ti år fra en vedtar å bygge en fabrikk til den er i full produksjon. Det skal selges nye grønne produkter som er mange ganger så dyre som tilsvarende varer produsert utenfor USA. Før dette har kommet i gang har prisen på grønn elektrisitet skutt i været i USA der den er tilgjengelig. I tillegg gis IRA-støtten som skattekreditt. Det betyr at den som satser må bruke kreditten til å bli konkurranse dyktig på inntil ti år.  Den som tror at en kan møte opp i Washington D.C og løse inn 379 sjekker a 1 milliard dollar pr. stykk etter at et konsulentfirma har tegnet 379 grønne fabrikker må forstå at IRA ikke er et Nigeria-brev. Den mest direkte effekten av IRA så langt er at europeiske selskaper utsetter investeringer i Europa. 

Ordningen vil kunne få en deflasjonsreduserende effekt om den endres til alle typer av fabrikker i den nedgangskonjunkturen som lurer rundt hjørnet, for det er selvsagt slik at det er mye lettere å gjøre store investeringer etter at Federal Reserve har kuttet renten med 4 prosent poeng enn nå. 

USA ikke ute av luksusfellen før rundt 2030: USA er fortsatt det unike landet i verdenshistorien de siste 500 årene. USA har klart å fornye den amerikanske drømmen omtrent hver fjerde generasjon. Boken Generations skrevet av Neil Howe, som kom ut i 1997 beskrev denne rytmen.  For to uker siden ble Neil Howe's mest fullstendige bok om syklusen publisert: 'The Fourth Turning is here'. Det er risset av fremtiden og verdenshistorien sett fra USA. Se Youtube-intervjuet Grant Williams har gjort med Neil Howe i bil og spaserende foran monumentene i Washington D.C. før du leser den nye boken for å høre hvordan forfatteren tenker. 

I den nye boken gjentar Howe at USA alltid har klart å bli enige om nye store løsninger etter å ha gått gjennom store kriser der landets fremtid står på spill. Tidligere President Trump ser ikke ut til å klare å skape borgerkrig i USA, selv om han ypper til statskupp. Den store konflikten mot utlandet er mest mot Kina, som nok godt kan tenke seg å ta over Taiwan, men om Kina går til krig vil det ikke være så vanskelig for Taiwan å skyte tilbake på Kina med treffsikre raketter langs en svært så målrik kyst. Det er ikke en smart krig for noen av partene.

Howe spår at USA vil slite med å finne enighet om offentlig pengebruk helt frem til 2030. Det er lenge til, men om USA skal overleve og ikke dø som verdens ledende kapitalistiske land må landets politikere til slutt klare å etablere et nytt konsensus for en ny amerikansk drøm for unge med lavere offentlige utgifter og høyere offentlige inntekter. Det handler om å leve eller la USA dø som stormakt.