<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Veddemål med asymmetrisk risiko og høy sannsynlighet.

Stjerneforvalteren Bill Ackman vedder imot den amerikanske 30-åringen og forventer høyere inflasjon over lengre tid i USA. 

Publisert 3. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 297 ord
ASYMETRISK OPPSIDE: Hegdefondforvalter Bill Ackman shorter den amerikanske 30-åringen.  Foto: Bloomberg

Bill Ackman, grunnleggeren av Pershing Square Capital Management som forvalter over 18 milliarder dollar, har en betydelig «shortposisjon» mot 30-årige amerikanske statsobligasjoner. Stjerneforvalteren beskriver posisjonen som et «frittstående veddemål med høy sannsynlighet».

– Det er få makroinvesteringer som fortsatt gir rimelig sannsynlige asymmetriske utbetalinger, og dette er en av dem, skrev Ackman på X, tidligere Twitter. 

Posisjonen implementeres ved å kjøpe opsjoner i stedet for å selge obligasjonene direkte.  – Dette gjør det lettere å sove om natten siden nedsiden i posisjonen er begrenset skriver Ackman videre. 

Høyere inflasjon

Hedgefondforvalteren argumenter for at hvis USAs inflasjon er 3 prosent på lang sikt i stedet for 2, kan avkastningen på 30-årige statsobligasjoner nå 5,5 prosent, «og det kan skje snart».

USAs inflasjon lå på 3 prosent i juni, mens avkastningen på 30-årige statsobligasjoner nådde 4,2 prosent - det høyeste siden tidlig i november. 

– Jeg har blitt overrasket over hvor lave de amerikanske lange rentene har forblitt i lys av strukturelle endringer som sannsynligvis vil føre til høyere nivåer av langsiktig inflasjon.

Deglobalisering, økte forsvarskostnader, overgangen til fornybar energi, økende velferdsytelser og arbeidstakernes økte forhandlingskraft er flere av momentene Ackman mener vil bidra til å holde inflasjonen høyere enn 2 prosent.  

– Som et resultat ville det overraske meg stort om vi ikke befinner oss i en verden med vedvarende inflasjon på rundt 3 prosent, skrev han i meldingen.   

Overkjøpte obligasjoner

– Fra et tilbud/etterspørselsperspektiv ser det også ut til at langsiktige amerikanske statsobligasjoner er overkjøpt. 

– Med 32 billioner dollar i gjeld og underskudd så langt øyet kan se, i tillegg til høyere refinansieringsrenter, er en økende tilførsel av obligasjoner nærmest garantert. Når du kombinerer ny utstedelse med kvantitativ innstramming er det vanskelig å forestille seg hvordan markedet kan absorbere en slik stor økning i tilbudet uten vesentlig høyere renter, avslutter hedgefondsforvalteren.