<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Jim Cramer: Disse aksjene kan tjene på Kina-bremsen

Jim Cramer river seg i håret av at Kina-uroen smitter til USA, og mener tvert imot at flere amerikanske aksjer vil tjene på problemene.

Publisert 16. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 364 ord
SIER KJØP: Programleder for CNBCs «Mad Money», Jim Cramer, er en av verdens mest kjente aksjekommentatorer. Foto: AP

Bekymringer rundt Kinas fremtidsutsikter har virkelig tatt seg opp den siste uken. Nok en gjeldstynget eiendomsgigant varslet at de ikke klarte å betale rentene sine, og en rekke makrotall har kommet inn langt under det som var ventet på forhånd.

Kina er verdens nest største økonomi, og problemene som oppstår der har som vane å bringe uro til børsene andre steder i verden.

Programleder for CNBCs «Mad Money», Jim Cramer, er imidlertid dypt uenig i at børsene i verdens største økonomi, USA, skal skjelve på grunn av Kina-uroen.

– Det gir ikke allverdens mening at vårt aksjemarked skal rammes så hardt som følge av svakhetstegn i Kina, sier Cramer, som samtidig understreker at problemene er dype i Kina.

– Men synes vi virkelig at Kina skal være superviktige for vårt aksjemarked om dagen?

Elsker én sektor

En rekke amerikanske selskaper har stor eksponering til Kina, som Apple, Starbucks og Nike, og en kinesisk resesjon vil trolig gå hardt utover disse.

På den andre siden bør flere sektorer tjene på problemene i Kina, mener Cramer. Én av dem er infrastruktur, der den amerikanske regjeringen har satt av så mye som 1.000 milliarder dollar for å fikse blant annet veier, broer og tunneler. 

– Jeg elsker infrastruktursektoren!

Cramer trekker frem anleggsprodusenten Caterpillar og stålprodusenten Nucor som gode langsiktige valg. Henholdsvis har aksjene steget 40 og 19 prosent de siste tolv månedene.

– Jeg ville kjøpt disse aksjene i hvilken som helst Kina-relatert nedgang, fordi de ikke har noe å gjøre med Kina.

– Total galskap

Luftfart er en annen bra sektor nå, mener eksperten. 

– Alt som har med luftfart å gjøre burde være en vinner nå, sier Cramer, som anbefaler Boeing, Honeywell og General Electric, der sistnevnte er opp 80 prosent siste året.

Helserelaterte aksjer er heller ingen dårlig investering. Cramer nevner Amgen og Eli Lilly.

– Hvis noen tror at legemiddelselskaper er knyttet til Kina, og at deres aksjer vil ta skader av Kina, så synes jeg helt ærlig at det er total galskap.

Det mest fornuftige valget nå er likevel teknologi. Amazon, Alphabet, Meta og Nvidia er alle gode kjøp, ifølge Cramer.

– Det har alltid vært riktig å kjøpe teknologiaksjer på Kina-svakheter. Det har vi sett flere ganger før.