<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kan ramme hardere enn Evergrande

Kinas største private eiendomsutvikler sliter med å betjene den skyhøye obligasjonsgjelden. Ut 2023 venter forpliktelser på ytterligere 2,9 milliarder dollar for Country Garden. 

Publisert 29. aug. 2023
Oppdatert 29. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 453 ord
KRISERAMMET: Kinas største private eiendomsutvikler Country Garden. Her utenfor hovedkvarteret i Foshan. Foto: Bloomberg

Kinas største private eiendomsutvikler, Country Garden, søker om 40 dagers betalingsutsettelse for tilbakebetalingen av et privat obligasjonslån på 3,9 milliarder yuan (535 millioner dollar) med forfall lørdag denne uken, ifølge et forslag sett av internasjonale medier som Reuters og Financial Times.

Det gjeldstyngede og likviditetsskvisede selskapet har tidligere søkt kreditorenes godkjennelse for å skyve forfallsdatoen tre år frem i tid. I forrige uke ble fristen for å godkjenne denne nye planen utsatt med en uke til 31. august, i et forsøk på å skaffe mer støtte blant kreditorene.

En mindre obligasjonseier, som stemte imot den nye tilbakebetalingsplanen i forrige uke, opplyser til Reuters at han vil gjøre det samme med betalingsutsettelsen på 40 dager. 

Noen obligasjonseiere har krevd full tilbakebetaling av obligasjonslånet innen mandag 4. september, første virkedag etter forfallsdatoen to dager tidligere.

Misset rentebetaling

Disse siste søknadene om betalingsutsettelse kommer etter at Country Garden tidligere i august ikke betalte totalt 22,5 millioner dollar i kupongbetalinger på sine dollarobligasjoner.

Bloomberg påpekte i forrige uke at manglende betjening av gjelden i Country Garden kan påvirke Kinas boligmarkeder enda mer enn da Evergrande misligholdt sin gjeld i 2021, ettersom Country Garden har fire ganger så mange prosjekter i porteføljen. Sistnevnte har, for resten av 2023, forpliktelser tilknyttet sine obligasjoner på så mye som 2,9 milliarder dollar.

Selskapet har tidligere også advart om «stor usikkerhet» rundt innløsningen av obligasjonslån.

Fokus vil derfor være på kontantstrømmen når Country Garden onsdag legger frem sine tall for første halvår. Eiendomsutvikleren har allerede flagget et tap på 55 milliarder yuan (7,6 milliarder dollar), mot 6,7 milliarder yuan i underskudd i andre halvår i fjor og pluss 1,9 milliarder yuan året før. 

Ved utgangen av 2022 hadde Country Garden en samlet gjeld på hele 194 milliarder dollar.

Forest City-forsikring

Mandag gikk Country Garden ut og forsikret aksjonærer og obligasjonseiere om at Forest City-prosjektet i Malaysia, med en investeringsramme på 100 milliarder dollar, skrider frem etter planen og at penger er på plass til å drive det videre.

– Våre prosjekter i Malaysia går som normalt og salget er sterkt. Driften i regionen er generelt trygg og stabil, skrev eiendomsutviklerens Singapore- og Malaysia-divisjon ifølge Reuters i en pressemelding.

– Ulike tiltak for å kontrollere gjelden er til vurdering for aktivt å lindre kortsiktig press på likviditeten, og å sikre selskapets langsiktige utvikling, fortsatte Country Garden uten å utdype.

Til tross for selskapets uttalelser om godt salg, tegnet en Bloomberg-reportasje mandag bildet av en by der butikklokalene i kjøpesentrene stort sett står tomme. Det samme skal gjelde mange av de ferdigstilte blokkleilighetene og eneboligene. Boliger som kan huse rundt 100.000 skal nå være innflytningsklare – likevel estimeres dagens innbyggertall til bare 9.000.