<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Goldman Sachs pumper kinesiske penger inn i Vesten

Gjennom et fond finansiert av statlige penger fra Kina, har Goldman Sachs kjøpt opp en rekke bedrifter i USA og Storbritannia. I en tid hvor spenningene mellom Kina og vesten stiger har fondet blant annet kjøpt et datasikkerhetsselskap som selger tjenester til den britiske staten.

Publisert 30. aug. 2023
Oppdatert 30. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 375 ord
BAKVEI: Investeringsbanken har gjennom et «vennskapsfond» med kinesiske CIC brukt Kinas midler til å kjøpe bedrifter i USA og Storbritannia. Foto: Reuters

Fondet har navnet China-US Industrial Cooperation Partnership Fund , og totalt har Goldman Sachs inngått syv kjøpsavtaler med pengene fra det såkalte «partnerskapsfondet». Banken annonserte fondet under Donald Trumps besøk i Kina, i 2017. Private equity-fondet består av rundt 2,5 milliarder dollar, ifølge Financial Times.

Sammen med Goldman bak fondet står et av Kinas statlige investeringsfond, China Investment Corporation (CIC). CIC ble etablert i 2007 for å investere på vegne av staten Kina, og hadde ved utgangen av 2021 1,35 billioner dollar i eiendeler.

Partnerskapsfondet med Goldman var et av flere bilaterale fond som CIC etablerte sammen med internasjonale investeringsgrupper for å inngå kjøpsavtaler i deres hjemland, for å hjelpe CICs eksponering i vestlige selskaper.

Skulle øke Kina-USA-integrasjonen

Formålet med fondet var å bøte på USAs daværende bekymring om at ubalanser i handelen mellom USA og Kina, ved at kinesisk kapital ble investert i amerikanske selskaper. Goldman sa i 2017 at CIC ville være en hjørnestensinvestor i fondet, og spille en aktiv rolle i å hjelpe selskapene de kjøpte med å ekspandere i Kina.

Blant fondets investeringer er blant annet et oppstartsselskap som følger globale forsyningskjeder, et konsulentselskap spesialisert på skytjenester, et biotechselskap og en systemutvikler for AI, droner og elbilbatterier.

Goldman Sachs har offentliggjort alle kjøpene, men har ikke på noe sted oppgitt at finansieringen av kjøpene delvis er finansiert av penger fra det kinesiske fondet. Det illustrerer hvordan PE-fond har hjulpet statlige investeringsfond med å få indirekte eierskap i selskaper som tilhører kritiske sektorer.

I løpet av de siste årene har vestlige regjeringer sluppet til færre direkteinvesteringer fra utlandet. Blant annet ble salget av Bergen Engines til russiske TMH International stanset av regjeringen i 2021

Til tross for disse økte spenningene mellom Kina og vesten, har Goldman økt aktiviteten i fondet, og gjorde fire investeringer i 2021 og én i løpet av fjoråret.

Fikk kjøpe sikkerhetsselskap

Da Goldman Sachs i 2021 kjøpte LRQA, inspeksjons- og cyberenheten til den britiske maritime klassifikasjonsgruppen Lloyd's Register, finansierte banken det med midler fra partnerskapsfondet. LRQA gjennomfører inspeksjons- og sertifiseringstjenester, og driver blant annet innen romfart-, forsvars-, energi- og helsesektoren.

LRQA eier datasikkerhetsselskapet Nettitude, som på nettsidene sine skriver at det er en godkjent tjenesteleverandør til den britiske staten, og hjelper med «å styrke statlige og forsvarsorganisasjoner over hele verden». Blant annet inkluderer det etisk hacking, hvor Nettitude forsøker å hacke kundene for å avdekke svakheter.