<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Prisavslag senker Tesla-kursen

Elbilaksjen var ned med 2 prosent, etter en melding om at prisene i Kina skal senkes med opptil 19 prosent.

Publisert 1. sep. 2023 kl. 17.02
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 294 ord
BLIR STADIG BILLIGERE: Her fra et av Teslas visningslokaler i Shanghai. Foto: Bloomberg

Tesla-kursen var fredag ettermiddag ned med 2 prosent, etter at det ble kjent at prisen på Model S Plaid skal senkes med 19 prosent i Kina. Også Model S, Model X og Model X Plaid blir billigere.

Også europeiske bilaksjer gjorde det dårlig. Blant annet var Renault, Volkswagen og BMW ned med 3–6 prosent, etter at Ifo-instituttets månedlige spørreundersøkelse avdekket stadig verre forhold i sektoren. En indeks for bilprodusentenes utsikter stupte fra minus 48 i juli til minus 75 i forrige måned. Nesten halvparten av dem klaget over uvanlig få bestillinger.

På Frankfurt-børsen stupte Aurubis 10 prosent. Europas største kobberprodusent fortalte at omfattende tyveri kan innebære tap på flere hundre millioner euro. Enkelte leverandører skal ha løyet om sammensetningen av skrapmetall, og selskapets egne ansatte deltok angivelig i svindelen. Problemene ble ikke oppdaget før i utvinningsfasen. En detaljert rapport skal publiseres senere i september, men ledelsen har allerede vraket sin prognose om et driftsresultat på 450–550 millioner euro i år. Morgan Stanley mener nyheten dessuten sår tvil om kobberprodusentens lagerkontroll.

Vi fikk også amerikanske jobbtall. Sysselsettingen skal i august ha økt med 187.000, mot ventet 170.000. Det er imidlertid god grunn til å være skeptisk til statistikken, ettersom sysselsettingsveksten i alle de foregående syv månedene er blitt revidert ned fra det opprinnelige rapporterte nivået. For eksempel ble det i juli først meldt om en økning på 187.000, men dette ble fredag senket til bare 157.000. I tillegg steg arbeidsledigheten fra 3,5 prosent i juli til 3,8 prosent i august, mens den årlige lønnsveksten sank fra 4,4 til 4,3 prosent. Samlet sett bidro jobbtallene til at markedet nå regner det som 93 prosent sannsynlig at Fed holder styringsrenten uendret på rentemøtet den 20. september. Dette er opp fra 88 prosent torsdag og 80 prosent for en uke siden.