<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Europa kan unngå resesjon

EUs finanskommissær sier at Europa er rammet av en «dobbel krise» – men at det kan unngå en resesjon.

Publisert 3. sep. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 255 ord
UNNGÅR RESESJON: EUs finanskommissær Paolo Gentiloni tror Europa unngår resesjon. Foto: AP

Europa har nylig stått overfor en «dobbel krise» som har rystet kontinentet. Den geopolitiske innvirkningen av Russlands fullskala invasjon av Ukraina, etterfulgt av en økonomisk nedgang, har skapt alvorlig bekymring. Likevel er det et lyspunkt i horisonten: Europa har klart å unngå en fullskala resesjon, skriver CNBC.

Ifølge den EUs finanskommissær, Paolo Gentiloni, har Europa opplevd betydelige utfordringer, spesielt med den økonomiske påvirkningen av krisen. Russlands invasjon i Ukraina i fjor sendte sjokkbølger gjennom Europas økonomi, og mange fryktet at regionen ville styrte inn i en dyp økonomisk krise.

Men Europa har vist seg å være mer motstandsdyktig enn forventet. Regionen har raskt sikret alternative energiforsyninger for å redusere sin avhengighet av russisk energi, og flere regjeringer har truffet tiltak for å lindre byrden for forbrukere som står overfor økte energikostnader.

Dette har gitt resultater. Ifølge Det internasjonale pengefondet opplevde euroområdet en vekst på 3,5 prosent i 2022, som overgikk både USA og Kina. Selv om økonomien har sakket ned siden slutten av 2022, insisterer Gentiloni på at dette ikke nødvendigvis er en resesjon. Han peker på fortsatt vekstmuligheter og håper på en lysere fremtid.

Likevel er ikke alt rosenrødt. Europa står overfor utfordringer knyttet til energiuavhengighet, som har ført til inflasjon og høyere energikostnader. Det er også bekymringer rundt forretningsaktiviteten som falt til sitt laveste nivå på nesten to år i august.

Europa har vist seg som en økonomisk kraft å regne med, men utfordringene er fremdeles til stede. Med riktig strategi og politisk handling kan regionen fortsette å unngå en fullskala resesjon og bygge en sterk økonomisk fremtid.