<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljefondet blir største eier i UBS

Norges Bank Investment Management (NBIM) – Oljefondet – har passert fondene Blackrock og Dodge & Cox som største eier i den sveitsiske banken UBS.

Publisert 12. sep. 2023
Oppdatert 12. sep. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 199 ord
STØRST: Oljefondet, her ved sjef Nicolai Tangen, er nå den største eieren i den sveitsiske storbanken UBS.  Foto: Eivind Yggeseth

Oljefondet virker å ha tro på at den sveitsiske storbanken UBS skal lykkes med integreringen av Credit Suisse etter vårens oppkjøp, og har kjøpt seg opp i UBS. Nå sitter NBIM på en eierandel på over 5 prosent, ifølge Financial Times. Oljefondet har vært aksjonær i UBS i nesten 20 år. 

NBIM var også på topp 10-listen over største aksjonærer i Credit Suisse da banken kollapset i vår, selv om fondet hadde solgt seg ned over tid. I mars eide Oljefondet under 1 prosent av Credit Suisse-aksjene.

Etter Credit Suisse ble kjøpt opp av UBS, med statlig bistand, har UBS-aksjen steget over 30 prosent. Ved slutten av august leverte UBS den største profitten for en bank i et kvartal noensinne, hvor banken i andre kvartal hadde et overskudd på 29 milliarder dollar. Overskuddet kom som følge av en regnskapsmessig gevinst etter oppkjøpet.

Oljefondet-sjef Nicolai Tangen sa etter oppkjøpet til Finews at det var riktig av den sveitsiske staten å gripe inn for å redde Credit Suisse, for å unngå en «ukontrollerbar situasjon».

Mandag kom det frem at UBS kutter flere hundre stillinger innen formuesforvaltning i Asia på grunn av lavere aktivitet. UBS-aksjen er notert på New York-børsen og kostet ved stenging på mandag 25,62 dollar.