<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Finanstopper i massesøksmål – krever 600 millioner

Datoen er satt for det rettslige oppgjøret etter at Lunar Banks oppkjøp av Instabank gikk i vasken. Den som vil være til stede, kan måtte belage seg på å komme tidlig.

Publisert 26. sep. 2023 kl. 11.26
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 727 ord
Duket for søksmål: Oslo tingrett skal behandle krav om erstatning fremsatt av Instabanks aksjonærer. Foto: Terje Pedersen/NTB

– Saken gjelder den havarerte Instabank-transaksjonen. Lunar ga et tilbud som ble akseptert av omtrent 97 prosent av aksjonærene i Instabank, men transaksjonen falt igjennom. I etterkant har det oppstått uenighet om hvorvidt Lunar har gjort det de pliktet for å lande transaksjonen, sier saksøkernes advokat, Henning Harborg i Thommessen, til Kapital.

(...) transaksjonen falt gjennom. I etterkant har det oppstått uenighet om hvorvidt Lunar har gjort det de pliktet for å lande transaksjonen
Advokat Henning Harborg i Thommessen

Han representerer en topptung klientliste i denne saken, og dersom alle de involverte møter opp, blir det trangt om plassen. De aller fleste Instabank-aksjonærene er involvert i søksmålet, og det er over 100 navn på listen – alt fra ukjente småaksjonærer til større investeringsselskaper. 

I den sistnevnte kategorien finner man Kistefos, investeringsselskapet til Christen Sveaas, som er Instabanks største aksjonær. Blant de øvrige er store aksjonærer som Hodne Invest, Velde Holding og Bjella Investments, samt profilerte investornavn som Kristian Falnes, Torstein Tvenge og avtroppende Sola-ordfører Tom Henning Slethei. Flere av disse var betydelige eiere i Instabank og kunne cashet ut hundrevis av millioner dersom oppkjøpet gikk i boks. Saken skal behandles over ti dager i Oslo tingrett i januar. 

Krever erstatning: Christen Sveaas er den største aksjonæren i Instabank og gikk således glipp av mest premiepenger da Lunar Banks oppkjøp ikke ble noe av. Foto: Javad Parsa/NTB

Fikk ikke godkjenning

Det var i fjor vår at Lunar Bank fremmet et frivillig tilbud om kjøp av alle aksjene i Instabank. Det danske finansteknologiselskapet hadde da hentet midler fra store navn som Heartland, Kinnevik og Tencent og ville kjøpe den norske digitalbanken for å øke sin nordiske posisjon. Tilbudet innebar en solid premie, ble anbefalt av Instabanks styre og fikk raskt høy aksept. 

Dette skulle imidlertid vise seg å ikke være nok. I september samme år kom meldingen om at Finanstilsynet hadde stoppet transaksjonen. Argumentasjonen fra tilsynet var at egenkapitalkravet ikke var oppfylt innen fristen. Lunar viste til at “drastiske endringer i kapitalmarkedet” hadde gjort det vanskelig å hente inn den nødvendige kapitalen.

“Forholdene i markedet har endret seg drastisk på få måneder, og Lunar har derfor dessverre ikke kunnet oppnå den regulatoriske godkjennelsen som er nødvendig for å gjennomføre kjøpet av Instabank. Vi har gjort alt som står i vår makt for å hente nødvendig kapital for å imøtekomme ytterligere kapitalkrav og få den regulatoriske godkjennelsen fra det norske Finanstilsynet,” sa konsernsjef og grunnlegger av Lunar, Ken Villum Klausen, i en uttalelse.

– Angret

Ikke alle kjøpte denne forklaringen. Ganske raskt oppsto det spekulasjoner om hva som var den egentlige årsaken til at avtalen kollapset.

– Det reelle grunnen for at de ikke gjennomfører er at de angrer seg, og at de har ikke lyst til å kjøpe banken, sa Instabank-sjef Robert Berg til E24.

Fra Instabank-hold ble det også hevdet at all støyen hadde fått konsekvenser for driften.

“Driften i Instabank har blitt påvirket av oppkjøpsprosessen med Lunar, noe som har gjort at vi ikke har kunnet utvikle banken slik vi ellers ville gjort i 2022. Instabank har ikke vært i stand til å gjennomføre kapitalplanene for 2022 og alle andre aspekter ved slik prosess,” het det i bankens påfølgende kvartalsrapportering.

Millionkrav

På bakgrunn av dette ble det ganske raskt klart at det gikk mot et søksmål, som det nå viser seg at flesteparten av aksjonærene stiller seg bak. Blant elementene retten skal ta stilling til, er hvilket tap Instabank-aksjonærene som takket ja kan sies å ha blitt påført.

– Tilbudet fra Lunar var på 3,75 kroner pr. aksje og innebar en premie på rundt 50 prosent, da aksjen ble handlet rundt 2,50 kroner før budet ble fremsatt i mars 2022. Etter at aksjonærene aksepterte budet, ble aksjene deres låst. Da de så kom i handel igjen, var kursen rundt 1,7 kroner, hvilket gir et tap på rundt to kroner pr. aksje, sier advokat Henning Harborg.

Det var omtrent 330 millioner aksjer i Instabank i den aktuelle perioden. Det samlede kravet vil således være omtrent 600 millioner kroner.

Kapital har forespurt både Lunar Bank og deres advokater om en kommentar i sakens anledning. Prosessfullmektig Per M. Ristvedt i Schjødt har formidlet følgende:

“Lunar Bank har ingen kommentarer i anledning saken i forkant av behandlingen i retten.”