<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Over 90.000 «hull» i aksjeoversikt

Sindre Finnes' oversikt over aksjehandler har tre kolonner med informasjonspunkter over hver enkelt aksjehandel. Hele 26 kolonner med informasjon er utelatt.

Publisert 29. sep. 2023
Oppdatert 29. sep. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 473 ord
Sindre Finnes' oversikt over aksjehandler inneholder tre kolonner med informasjon, mens en vanlig utskrift fra Nordnet inneholder 29 kolonner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

En vanlig utskrift fra Nordnet – en av to markedsplasser Finnes har handlet gjennom – ville gitt 29 ulike informasjonspunkter om én enkelt aksjehandel, skriver Dagbladets Børsen.

Men på listen Sindre Finnes og Høyre leverte, var det bare tre informasjonspunkter: Dato, verdipapir og antall.

– Vi fikk tre kolonner fra Finnes, og det Nordnet gir er 29, og sånn sett kunne de ha delt 105.560 datapunkter, sier Nordeas investeringsdirektør Robert Næss til avisen. Det vil si at Sindre Finnes’ aksjeliste potensielt inneholder 94.640 hull.

– Det mangler et stort antall rader. Radene med utbytte kan være interessante for å beregne gevinst, mens andre rader som uttak er kanskje mer personsensitive og naturlig å ikke dele, understreker Næss.

– Handelsbeløp mangler

Han mener det aller viktigste som er utelatt i Finnes' liste, er handelsbeløpene.

– Dersom vi hadde hatt det, kunne vi i større grad analysert handlene samt at vi kunne ha unngått feil, sier han.

Sindre Finnes' advokat Thomas Skjelbred ønsker ikke å kommentere saken.

– På nåværende tidspunkt kan jeg ikke si annet enn at det ikke er forsvarlig for Finnes – eller meg – fortløpende å svare ut detaljspørsmål i saken med nødvendig presisjon og etterrettelighet som samtidig ivaretar Finnes' grunnleggende rettssikkerhet, skriver han i en epost til avisen.

Politisk eksponert

Samtidig opplyser Finnes-advokaten til NRK at hans klient har oppgitt at han er politisk eksponert, men trolig ikke til alle bankene han hadde konto i.

Når man oppretter en bankkonto eller VPS-konto, får man spørsmål om man er en politisk eksponert person (Pep). En Pep skal ha forsterket oppfølging, som mer detaljerte spørsmål om hva kontoen skal brukes til. Det er først og fremst for å fange opp korrupsjon eller hvitvasking av penger.

Skjelbred sier til NRK at hans klient har krysset av som en Pep på alle kontoer foruten to kontoer i Nordea. Ifølge Finnes har ikke de to vært i bruk på svært mange år.

Finnes anses som en Pep fordi han er gift med Høyre-leder Erna Solberg, som var statsminister mellom 2013 og 2021.

Kjøpte Kongsberg-aksjer

Klassekampen skrev torsdag at Finnes i november 2020 investerte 180.000 kroner i Kongsberg Gruppen. Få dager senere kunngjorde selskapet en gigantavtale med Forsvarsdepartementet.

Fra 11. til 13. november 2020 solgte Finnes aksjene sine i selskapet til om lag fem prosents fortjeneste mens aksjekursen steg til værs.

Finnes eide 100 aksjer i selskapet i perioden 2014 til 2017, men solgte seg helt ut i 2017, skriver Dagens Næringsliv.

Avtalen mellom Kongsberg, Pratt & Whitney og Forsvarsdepartementet om opprusting av norske F-35-kampfly ble kunngjort sju dager etter at Finnes hadde kjøpt seg opp igjen – med til sammen 1540 aksjer.

Både Klassekampen og DN har bedt Finnes' ektefeller, daværende statsminister Erna Solberg, om en kommentar til saken – og svar på om kontrakten var på hennes bord eller kun ble behandlet av Forsvarsdepartementet. Daværende forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sier han ikke husker.

(©NTB)