<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Anklaget for handel med russisk oligark og hvitvasking av 225 mill.

Den franske milliardæren Bernard Arnaults handel med en russisk forretningsmann blir etterforsket for mulig hvitvasking av penger. 

Publisert 30. sep. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 202 ord
DRAR I SPAKENE: Bernard Arnault, konsernsjef i LVMH Louis Vuitton Moët Hennessy. Foto: Reuters

Etterforskningen av den franske motemogulen Bernard Arnault og oligark Nikolai Sarkisov involverer transaksjoner knyttet til eiendom i den eksklusive skidestinasjonen Courchevel, ifølge påtalemyndigheten i Paris på fredag og avisen Le Monde.

Den franske avisen skriver at Sarkisov kjøpte en rekke eiendommer i skidestinasjonen Courchevel i Frankirke i 2018 gjennom ulike selskaper, men at den endelige kjøperen viste seg å være Arnault.

Toppsjefen i Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) påstås å ha betalt Sarkisov rundt 20 millioner euro – 225 millioner norske kroner – for å stå som eier av eiendommene, mens Sarkisov angivelig hadde en fortjeneste på rundt 2 millioner euro – 22 millioner kroner – på avtalene.

Le monde skriver at «transaksjonene ser ut til å skjule opprinnelsen til midlene og identiteten til den endelige kjøperen – Arnault». Påtalemyndigheten i Paris ønsket ikke å kommentere detaljene i saken.

Le Monde siterte personer som er kjent med Arnault og de sier at avtalene ble gjennomført innenfor lovens rammer.

Sarkisov er en russisk oligark som kontrollerer forsikringsselskapet RESO-Garantia sammen med sin bror. Forbes Russia estimerte hans formue i 2021 til 850 millioner dollar – nær 9,1 milliarder kroner. Han ble Armenias konsul i byen Lyon, som ligger omtrent to timer fra Courchevel, tidlig i 2014. Han forlot stillingen i 2019, ifølge Forbes Russia.