<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny eksportkontroll på grafitt kan føre til økt spenning

Nye eksportrestriksjoner på grafitt kan eskalere spenningen mellom USA og Kina. 

Publisert 20. okt. 2023
Oppdatert 20. okt. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 214 ord
ØKT SPENNING: USAs president Joe Biden og Xi Jinping, Kinas president.  Foto: AFP

Kina har innført eksportkontroll på grafitt, et materiale som brukes i batterier til elektriske kjøretøy. Beslutningen kommer som en reaksjon på amerikanske begrensninger på teknologisalg til kinesiske selskaper.  

USAs president Joe Bidens administrasjon strammet tidligere denne uken kontrollen på eksport av avanserte AI-chipper til Kina.

Kina, som dominerer globale forsyningskjeder for grafitt, vil nå kreve spesielle eksporttillatelser for tre grader av grafitt, kunngjorde handelsdepartementet og General Administration of Customs på fredag, skriver Financial Times. 

Økt spenning

De nye eksportkontrollene, som Kina sier er innført av "nasjonale sikkerhetsgrunner," vil mulig eskalere eksisterende geopolitiske spenninger mellom Beijing og Washington og deres allierte når det gjelder teknologiforsyning. 

Kina er den største produsenten av naturlig grafitt i verden, og genererte nesten 70 prosent av verdens syntetiske grafitt i fjor, ifølge Benchmark Mineral Intelligence. 

USA har fått kritikk fra Kina for salgsbegrensningen av AI-chippene. Kinas handelsdepartement uttalte onsdag at "USA stadig overvurderer begrepet nasjonal sikkerhet, misbruker eksportkontrolltiltak og tyr til ensidige trakasserende handlinger, noe Kina sterkt er misfornøyd med og sterkt motsetter seg."

Allierte 

USA og Japan ble i mars i år enige om en handelsavtale for mineraler til elbilbatterier, i et forsøk på å redusere avhengigheten deres av Kina.  Handelsavtalen forbyr begge parter å innføre eksportrestriksjoner. 

Japan sier de vil undersøke om Kinas siste tiltak er i tråd med reglene i Verdens handelsorganisasjon (WHO) og andre internasjonale regler.