<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sparebanken Vest øker resultatet og renteinntektene

Sparebanken Vest forventer press på rentenettoen fremover som følge av lavere markedsvekst, skarp konkurranse og godt kapitaliserte banker.

Publisert 25. okt. 2023 kl. 17.05
Oppdatert 25. okt. 2023 klokken 17.54
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 338 ord
LA FREM TALL: På bildet ser du finansdirektør Frank Johannesen i Sparebanken Vest. Foto: Iván Kverme

 

I tredje kvartal 2023 hadde Sparebanken Vest et resultat før skatt på 1,16 milliarder kroner, opp fra 1,10 milliarder kroner året før, noe som gir en egenkapitalavkastning på 16,1 prosent, ned fra 17,3 prosent.

Vekst og høyere rentenivå øker nominell rentenetto til 1,39 milliarder kroner, opp fra 1,04 milliarder millioner kroner for et år siden. Rentenetto i prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital var 1,85 prosent.

– Økningen i rentenetto sammenlignet med fjoråret forklares av god utlånsvekst og et høyere rentenivå, sier Frank Johannesen, finansdirektør i Sparebanken Vest.

Brutto utlån økte med 29,6 milliarder kroner til 248,3 milliarder kroner, tilsvarende en årsvekst på 13,5 prosent. Brutto utlån til personkunder var 190,4 milliarder kroner, tilsvarende en årsvekst på 15,8 prosent. Utlån gjennom konseptet Bulder var om lag 42,1 milliarder kroner ved utgangen av kvartalet.

– Drevet av utviklingen i Bulder

– Veksten i utlån til personkunder er i stor grad drevet av utviklingen i mobilbankkonseptet Bulder. Et fallende boligmarked, økte renter, skarp konkurranse om boliglånskundene og lavere markedsvekst har dempet veksten for øvrig innenfor personkundesegmentet, sier Johannesen.

Brutto utlån til bedriftskunder var 57,9 milliarder kroner

– Utlånsveksten til bedriftskunder er noe mer ujevn på bakgrunn av større enkeltengasjement. Utover dette observerer banken fortsatt etterspørsel fra bedriftskunder, til tross for at markedsveksten har falt den senere tid, sier Johannesen.

Ved utgangen av tredje kvartal utgjorde personmarkedskunder ca. 77 prosent av bankens kredittportefølje, og 99 prosent av denne porteføljen består av lån med sikkerhet i bolig. Misligholdte og tapsutsatte utlån for personmarkedet utgjør samlet 289 millioner kroner mens misligholdte og tapsutsatte utlån for bedriftsmarkedet er på 1,17 milliarder kroner.

Press på rentenettoen

Styret forventer press på rentenettoen fremover som følge av lavere markedsvekst, skarp konkurranse og godt kapitaliserte banker. Dette kombinert med økt inflasjon og høyere renter har spisset konkurranse bildet og kundemobiliteten ytterligere. 

Veksten i bankens ordinære virksomhet innenfor personmarkedet er derfor noe svekket, og styret venter en noe lavere vekst for året som helhet enn tidligere signalisert. Innenfor Bulder-konseptet er utlånsveksten fortsatt god. Styret venter derfor at revidert mål på 47 milliarder kroner i utlån ultimo 2023, nås.