Bankene SpareBank 1 SR-Bank og SpareBank 1 Sørøst-Norge melder torsdag morgen at selskapene skal slå seg sammen til det som vil bli Norges største sparebank. Den nye sparebanken vil hete SpareBank 1 Sør-Norge.
Den sammenslåtte banken vil ifølge meldingen befeste posisjonen som Norges største sparebank og tredje største bank etter DNB og Nordea.
Nåværende konsernsjef i SpareBank 1 SR-Bank, Benedicte Schilbred Fasmer, blir konsernsjef i SpareBank 1 Sør-Norge, mens nåværende konsernsjef i SpareBank 1 Sørøst-Norge, Per Halvorsen, blir visekonsernsjef. Konsernet vil ha hovedkontor i Stavanger.
– Dette er den største fusjonen i bank på 25 år. Sammenslåingen gjør oss til den desidert største sparebanken i Norge, og en reell utfordrer til de store nordiske forretningsbankene i markedsområdet vårt, sier konsernsjef Benedicte Schilbred Fasmer til Finansavisen.
– Vi håper at kundene skal merke at vi får en større løfteevne og et bredere kredittspekter.
– Trenger kundene å være bekymret for at lånene skal bli dyrere?
– Tvert imot håper jeg at vi ved å kunne ha større løfteevne og muskler til å investere i bedre teknologiske løsninger og ansatte vil klare å gi kundene en bedre hverdag, sier Fasmer.
Ingen av de to bankene har overlappende kontorer, men ettersom begge bankene er del av SpareBank 1-alliansen, vil det ikke kreve ikke mye endring for å sette fart, ifølge konsernsjefen.
Se selskapets presentasjon her.
Henter én milliard
Samtidig melder SR-Bank at selskapet henter én milliard kroner gjennom en rettet emisjon som allerede skal være fulltegnet.
– Fusjonen vil ikke finne sted før i juli neste år, så emisjonen er for SR-Bank sin del. Det er fordi vi blir en såkalt «systemviktig bank» som gjør at vi får et prosentpoeng høyere kapitalkrav. I tillegg har vi hatt sterk vekst i kundeporteføljen, og vi ønsker å kunne opprettholde vår utbyttepolitikk. Derfor henter vi én milliard nå, sier Fasmer.
– Når vi slår oss sammen med SpareBank 1 Sørøst-Norge, får vi kapitalsynergier på 2,5 milliarder. Men det blir først til neste år. I transaksjonen ligger det et bytte av aksjer, de som i dag eier i Sørøst-Norge får aksjer og i tillegg et vederlag på én milliard. Men det blir altså først om åtte–ni måneder. I sum blir det ingen effekt på det fusjonerte selskapet kapitalmessig.
La frem tall for tredje kvartal
SpareBank 1 SR-Bank la samtidig frem tall for årets tredje kvartal. Banken endte med et resultat før skatt på 1.394 millioner kroner, opp fra 1.044 millioner i samme periode året før. Netto renteinntekter endte på 1.596 millioner i kvartalet, mot 1.115 millioner i tilsvarende periode i fjor.
– Vi hadde en egenkapitalavkastning på 14,5 prosent i tredje kvartal. Personmarkedet, storkundemarkedet, landbruk og SMB har hatt en veldig fin vekst. Så ser vi at veksten i markedet har dabbet godt av, og når vi leverer såpass sterk vekst, betyr det at vi tar markedsandeler, sier Fasmer.
SpareBank 1 SR-Bank
(Mill. kr) | 3. kv./23 | 3. kv./22 |
Rentenetto | 1.596 | 1.115 |
Sum inntekter | 2.103 | 1.726 |
Resultat før skatt | 1.396 | 1.044 |
– En annen ting som har påvirket resultatet er at vi har hatt tilbakeføringer av tap på 78 millioner i kvartalet.
De finansielle investeringene ble imidlertid ikke like sterke. Netto inntekter fra finansielle investeringer ble 11 millioner kroner, en reduksjon på 98 millioner fra forrige kvartal.
Basisswapper og øvrige IFRS-effekter hadde en negativ verdiutvikling på 83 millioner kroner, og utbytter var 24 millioner kroner lavere sammenlignet med andre kvartal.
– Vi har et resultat fra finansielle investeringer som SpareBank 1-gruppen og relaterte selskaper som er 290 millioner svakere enn i fjor. Vi får altså ikke drahjelp fra investeringene våre i produktselskapene, men vi leverer godt på kjernebankdriften.
SpareBank 1 Sør-Norge blir en børsnotert aksjesparebank med A-IRB-status og god tilgang til kapital i et internasjonalt aksje- og obligasjonsmarked, ifølge selskapet, som mener det skal bidra til økt konkurranse i markedet til beste for kundene.