<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tosifret kursfall for en rekke aksjer

Resultatrush, fusjonsnyheter og emisjoner gir store kursutslag torsdag ettermiddag.

Publisert 26. okt. 2023
Oppdatert 26. okt. 2023
Lesetid: 6 minutter
Artikkellengde er 1264 ord
RESULTATRUSH: Kvartalstall og transaksjoner preger handelen på Oslo Børs torsdag. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

                PGS                                              

Etter en vinglete start på dagen, ligger Oslo Børs an til nedgang i 15-tiden. Onsdag endte hovedindeksen ned 0,5 prosent til 1.259,14 poeng.

Oljeprisene handles lavere. Desember-kontrakten for Brent-oljen er ned 1,9 prosent til 88,44 dollar pr. fat. Ved børsslutt onsdag sto den imidlertid nede i 87,75 dollar. WTI-oljen er ned 2,2 prosent til 83,50 dollar fatet.

Equinor faller rundt 1,0 prosent, Vår Energi er ned 1,0 prosent, og Aker BP er ned rundt 1,3 prosent. Aker BP har torsdag meldt at produksjonen fra Kobra East & Gekko i Alvheim-området er startet opp – før skjema. I henhold til planen for utbygging og drift skulle produksjonen først starte opp i første kvartal 2024.

OKEA er ned rundt 2 prosent etter å ha fremlagt regnskap for tredje kvartal. Inntektene økte fra 1,7 til 2,1 milliarder kroner, men bunnlinjen krympet fra 69 til 32 millioner. Selskapets styre har forøvrig vedtatt å utbetale et utbytte på 1,00 kroner for 2022.

Yara -aksjen er ned 0,6 prosent. Gjødselgiganten meldte sent onsdag om en ekstra skatteregning på 170 millioner dollar, ettersom norske skattemyndigheter har oppjustert skatten for årene 2015 til 2017. Skatteetaten har også varslet at regnskapsårene 2018 til 2020 kan bli undersøkt.

PGS og TGS opplyste sent onsdag at selskapets styrer har godkjent en endelig fusjonsavtale i tråd med vilkårene som tidligere er kommunisert. I dag har de to seismikkselskapene fremlagt tredjekvartalstall. TGS mer enn doblet driftsresultatet før avskrivninger i tredje kvartal, og bedre resultater enn ventet gjorde at SpareBank 1 Markets ventet kursoppgang . PGS meldte om et ebitda-resultat som ventet, mens inntektene var lavere enn ventet. Selskapet har imidlertid økt ordreboken med 1,1 milliarder kroner.

PGS stiger rundt 6 prosent, TGS rundt 5 prosent. TGS har i tillegg meldt om en viktig kontrakt med en eksisterende kunde for havbunnsseismikk i Mexigogulfen.

En annen tungvekter ute med ferske kvartalstall, er Orkla . Aksjen handles ned rundt 8 prosent. Inntektene ble økt med 14 prosent i tredje kvartal, til 16,8 milliarder kroner. Overskuddet før skatt falt imidlertid 9 prosent til 2,0 milliarder. Orkla har også meldt om en partnerskapsavtale med private equity-selskapet Rhône, som innebærer at Rhône tar over 40 prosent av eierskapet i Orkla Food Ingredients. Transaksjonen verdsetter Orkla Food Ingredients til 15,5 milliarder kroner.

Ellers i omsetningstoppen er Solstad Offshore ned rundt 8 prosent, mens Nel er opp rundt 5 prosent, til tross for at flere meglerhus kutter kursmålet.

Storebrand , som bykset 6 prosent på sine kvartalstall onsdag, er opp rundt 2,5 prosent.

Telenor imponerte markedet med sine tredjekvartalstall onsdag morgen, og ble belønnet med en kursoppgang på 2,3 prosent da. Torsdag er aksjen ned rundt 1 prosent.

Torsdag er forøvrig en svært travel dag i resultatsesongen, med et tosifret antall selskaper som har offentliggjort regnskap for tredje kvartal:

Bilskipsrederiet Höegh Autoliners har varslet et utbytte på 784 millioner kroner etter tredje kvartal, som endte med driftsinntekter på 355 millioner dollar og et driftsresultat på 150 millioner dollar. Aksjen er opp 0,7 prosent.

Komplett -aksjen er opp 7 prosent. Selskapet har meldt om høyere inntekter enn ventet i tredje kvartal, bedre marginer og et driftsoverskudd på 26 millioner kroner, opp fra et tap på 14 millioner i fjor.

Otovo økte inntektene med 35 prosent til 249 millioner kroner i tredje kvartal. Driftsunderskuddet steg imidlertid til 93 millioner kroner. Før tallene hadde DNB-analytiker Helene Kvilhaug Brøndbo regnet seg frem til at solpanelselskapet har et kapitalbehov på 1,5 milliarder kroner innen 2030. Torsdag opplyser Otovo at selskapet vurderer kapitalinnhenting for å oppnå veksten som er planlagt. Aksjen er ned hele 30 prosent.

Kjell Inge Røkke-selskapet Aker Carbon Capture økte ordrereserven til 3,0 milliarder kroner i løpet av tredje kvartal, opp fra 1,5 milliarder for ett år siden. Inntektene i perioden ble mer enn doblet, til 440 millioner kroner. Ebitda-resultatet var imidlertid negativt på 47 millioner kroner. Aksjen er ned 3 prosent.

Et annet Røkke-selskap, Akastor , tapte 100 millioner kroner i tredje kvartal, mens samme periode i fjor endte med 91 millioner i pluss. Akastor-aksjen faller rundt 3 prosent.

Bonheur , Fred. Olsen og familiens børsnoterte investeringsselskap, endte tredje kvartal med et resultat før skatt på 283 millioner kroner, ned fra 675 millioner året før. Aksjen er opp 1 prosent torsdag ettermiddag.

Sats har meldt om medlemsvekst og redusert gjeldsgrad i tredje kvartal. Inntektene økte også, og bunnlinjen ble snudd fra minus til pluss. Aksjen er ned rundt 0,4 prosent.

SpareBank 1 SR-Bank har ikke bare fremlagt tredjekvartalstall, som viser en resultatvekst til 1,4 milliarder kroner, men også kunngjort at banken slår seg sammen med SpareBank 1 Sørøst-Norge , en fusjon som vil bli den største innen banksektoren på 25 år. SpareBank 1 Sørøst-Norges resultater torsdag viste forøvrig en resultatvekst på 45 millioner til 303 millioner kroner. SR-Bank er ned 1,5 prosent på nyhetene, mens Sørøst-Norge stiger rundt 15 prosent.

Prosafe skulle egentlig offentliggjøre sine kvartalstall neste måned, men slapp tallene allerede onsdag , i forbindelse med at boligriggselskapet lanserte en emisjon på 350 millioner kroner. Emisjonen ble gjort til en tegningskurs på 60 kroner, som gir en rabatt på hele 34 prosent. Før lanseringen endte Prosafe-aksjen på 91 kroner på Oslo Børs. Selskapets kvartalstall viste forøvrig kraftig nedgang i inntjeningen, men det ble også opplyst om utsikter til økt etterspørsel, økt utnyttelse og bedre rater for selskapets rigger. Prosafe-aksjen stuper 28 prosent torsdag.

SAS  stuper også, med et kursfall på 16 prosent. Flyselskapet har lagt frem tall for september, som viste en halvering av underskuddet fra måneden før.

SoftOx Solutions, som ble onsdagens vinneraksje på Oslo Børs med en oppgang på drøyt 19 prosent, er ned 13 prosent. Desinfeksjonsselskapet skulle opprinnelig legge frem sine kvartalstall i dag, men utsatte i går fremleggelsen til 1. november.

Lifecare har meddelt at en ny utviklingsfasen i produktutviklingsavtalen med Sanofi er gjennomført, og innleveringen av en rapport om denne til Sanofi vil utløse ytterligere finansieringsbidrag fra Sanofi. Lifecare stiger rundt 6 prosent.

Circio Holding, tidligere Targovax, har presentert nye data for selskapets circVec-design, og er opp drøyt 5 prosent.

Nykode Therapeutics stupte 11,7 prosent onsdag etter å ha gjort en emisjon på drøyt en halv milliard kroner til kjemperabatt. Torsdag er kreftvaksineselskapet ned ytterligere 4 prosent.

Argeo faller 7,5 prosent. Selskapet har torsdag meldt at det har vunnet anbudet for Greenfield-kartleggingsprosjektet med et bud på 150 millioner kroner.

Flere tallfremleggere:

TietoEvry faller rundt 3 prosent. Selskapets inntekter falt til 659,7 millioner euro i tredje kvartal, fra 690,4 millioner i samme periode i fjor. Resultatet etter skatt falt fra 59,1 til 43,4 millioner euro.

Goodtech faller rundt 10 prosent. Selskapet økte omsetningen med 91 prosent til 215,2 millioner kroner, ebitda-resultatet med 83 prosent til 7,7 millioner kroner og ordreboken med 71 prosent til 376 millioner kroner i tredje kvartal.

Carasent faller rundt 9 prosent. Selskapet har meldt om inntektsvekst fra 47,4 til 55,5 millioner kroner, men resultatet snudde fra overskudd på 10,4 millioner i tredje kvartal i fjor til underskudd på 4,5 millioner i årets tredje kvartal.

ABL Group stiger på sin side rundt 2 prosent. Selskapet har rapportert om inntektsvekst fra 44,1 til 70,4 millioner dollar og en økning i driftsoverskuddet fra 3,3 til 5,5 millioner dollar, samt varslet et utbytte på 0,35 kroner pr. aksje.

Airthings tapte 0,6 millioner dollar i tredje kvartal i år, mens det ble et plussresultat på 0,4 millioner dollar i samme periode i fjor. Inntektene var lite endret på rundt 10,1 millioner dollar i perioden. Aksjen er opp rundt 0,2 prosent torsdag.

KMC Properties har rapportert om et underskudd før skatt på 125 millioner kroner i tredje kvartal, ned fra et overskudd på 80,9 millioner i tredje kvartal i fjor. Dette til tross for en økning i leieinntektene fra 65,7 til 103,6 millioner. Eiendomsaksjen er uendret torsdag ettermiddag.