<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Det var utrolig enkle penger

Charlie Munger er full av lovord om investeringen i Japan. – Det var som om Gud åpnet en skattkiste og helte penger i den, sier han.

Publisert 30. okt. 2023
Oppdatert 30. okt. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 245 ord
LETT: Visepresident i Berkshire og Buffets høyre hånd, Charlie Munger, mener avgjørelsen om å investere i Japan var lett. FOTO: Bloomberg

Gjennom de seneste årene har Warren Buffet-kontrollerte Berkshire Hathaway bygget seg kraftig opp i det japanske markedet.

Investeringsselskapet har blant annet kjøpt aksjer i «tradinghusene» Marubeni, Mitsubishi, Mitsui, Sumitomo og Itochu. 

Dette er konglomerater som opererer innenfor områder som råvarehandel, shipping, industri, finans og infrastrukturprosjekter.

– Hvis du er like smart som Warren Buffett, får du kanskje to eller tre ganger i århundret en idé som dette, sa Buffetts høyre hånd, Charlie Munger (99), i et intervju med podcasten Acquired, som ble utgitt i dag.

Gunstige lånevilkår

– Rentene i Japan har ligget rundt 0,5 prosent de siste ti årene og handelsselskapene er gamle og etablerte selskaper, sa Munger, og fortsatte:

– Selskapene eier billige kobbergruver og gummiplantasjer, så vi kunne låne penger i 10 år og kjøpe aksjer som ga en pålitelig utbytteavkastning på 5 prosent uten at vi måtte bekymre oss nevneverdig.

Munger forklarte videre at Berkshire Hathaway sin plettfrie kredittvurdering betyr at de kan låne penger til svært gunstige vilkår.

Han understreket likevel at det tok lang tid for Berkshire å bygge opp sin posisjon fra omtrent 5 prosent i august 2020 til omtrent 7,4 prosent i snitt i april.

– Vi kunne gjøre noe som ingen andre kunne, sa han, og fortsatte:

– Den eneste måten vi kunne oppnå dette på, var å være svært tålmodige og kjøpe litt etter litt. Det tok lang tid å investere 10 milliarder dollar, men det var som om Gud åpnet en skattkiste og helte penger i den. Det var utrolig enkle penger, avsluttet han.