<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Legendeinvestor tordner mot Yellen

Investor Stanley Druckenmiller går i strupen på USAs finansminister Janet Yellen. – Hun har ingen rett til å beholde jobben sin, sier han.

Publisert 2. nov. 2023 kl. 12.28
Oppdatert 2. nov. 2023 klokken 12.52
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 319 ord
HARDT UT: Legendeinvestor Stanley Druckenmiller går hardt ut mot Janet Yellen. FOTO: Bloomberg

Janet Yellen har gjort den verste feilen i historien til finansdepartementet, som har bidratt til å legge grunnlaget for en gjeldskrise, hevder den legendariske investoren Stanley Druckenmiller.

Disse uttalelsene kom frem under en samtale Druckenmiller hadde med hedgefondforvalter Paul Tudor Jones under JPMorgans Robin Hood-konferanse som for øyeblikket pågår i New York.

– Da rentene nesten var null, refinansierte hvermannsen i USA boliglånet sitt, sa Stanley Druckenmiller, og fortsatte:

– Dessverre var det én som ikke gjorde det, og det var USAs finansdepartement.

Yellen, som ble utnevnt til finansminister i januar 2021, burde ha utstedt flere langvarige statsobligasjoner før den amerikanske sentralbanken begynte å heve rentene tidlig i fjor, ifølge Druckenmiller.

– Janet Yellen utstedte toårige obligasjoner med en rente på 15 basispunkter, når hun kunne ha utstedt tiårige obligasjoner med 70 basispunkter eller trettiårige obligasjoner med 180 basispunkter, sa han, og fortsatte:

– Jeg mener bokstavelig talt at hvis du går tilbake til Alexander Hamilton, var det den største tabben i finansdepartementets historie. Jeg har ingen anelse om hvorfor hun ikke har blitt kritisert for dette, hun har ingen rett til å beholde jobben sin.

– Matematikken har gått galt

Druckenmiller advarte om at Yellens feil har svekket USAs økonomi. Hvis rentene forblir der de er, vil den årlige renteutgiften for regjeringen utgjøre 4,5 prosent av BNP innen 2033 og 7 prosent innen 2043, ifølge investorens beregninger.

– Politikerne som sier at de ikke kommer til å kutte i velferdsgodene, lyver rett og slett, tallene fungerer absolutt ikke, det er en fantasi. Ærlig talt, jeg tror matematikken har gått galt, sa han.

Kritikken hagler ikke bare mot Janet Yellen. Donald Trump og Joe Biden får også høre det.

– Det begynte egentlig med at Donald Trump la opp til et budsjettunderskudd på over 1.100 milliarder dollar. Om det ikke var nok, kom Biden inn, og så fikk vi corona. Han doblet og tredoblet de statlige utgiftene. Det er helt utrolig at han fortsatt holder på med det, avslutter Druckenmiller.