<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Storbank forventer stort børsfall for Tesla

Storbanken HSBC forventer at en tredjedel av Teslas børsverdi skal falle bort.

Publisert 9. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 263 ord
SER STOR NEDSIDE: Storbanken HSBC forventer kraftig verditap for Tesla. Reuters

HSBC-analytiker Michael Tyndall initierte dekning av Tesla torsdag med en salgsanbefaling og et kursmål på 146 dollar, hvilket tilsvarer et kursfall på hele 33 prosent. Rundt 3 timer før handelsslutt faller Tesla nesten 6 prosent intradag, og har dermed falt med 17 prosent den siste måneden.

Tyndall annerkjenner Teslas markedmakt og posisjon som en innovatør innenfor elbilmarkedet som er i enorm vekst. Likevel mener HSBC-analytikeren at en stor andel av Teslas verdsettelse i dag er basert på fremtidige initativer i elbilmarkedet som både er høyst usikre, og som uansett ikke vil gi overskudd før mot slutten av dette tiåret.

– Vi ser et betydelig potensial i Teslas utsikter og ideer, men vi tror at tidslinjen sannsynligvis er lengre enn markedet og verdsettelsen gjenspeiler. Derfor reduserer vi kursmålet, skrev Tyndall.

HSBC har et annet syn på Tesla enn «konvensjonelle bilprodusenter» ettersom selskapet allerede har blitt kostnadsleder på elbilmarkedet, og med sine vekstambisjoner vil Tesla sannsynligvis forbli ledende en stund fremover. Selv om vekstambisjonene om 20 millioner produserte biler innen 2030 er høye mener HSBC det er det vanskelig å sette spørsmålstegn ved Teslas troverdighet, ettersom selskapet generelt har gjort det de har lovet.

– Vår diskonterte kontantstrømsanalyse er relativt sjenerøs, ettersom vi antar at virksomheter som FSD (full selvkjøring), Dojo (supercomputer) og Optimus (robot) alle blir vellykkede innen utgangen av tiåret og disse 3 segmentene bidrar således med rundt 40 prosent av Teslas verdi i vår kontantstrømsanalyse. Vi mener imidlertid at den forventede kapitalkostnaden for disse virksomhetene bør ligge godt over gjennomsnittet for gruppen, gitt de regulatoriske og teknologiske utfordringene de står overfor, skriver Tyndall avslutningsvis i rapporten.