<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Ekstremt negativt

Mandag kom første dødskryss i Dow Jones siden mars 2022. – Ekstremt negativt, kommenterer sjeføkonom. 

Publisert 14. nov. 2023
Oppdatert 14. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 296 ord
FARE: Dødskryss i Dow Jones kan tyde på nedgang i markedet. Skjermbilde: Infront

Wall Streets industriindeks Dow Jones Industrial Average har nettopp registrert sitt første dødskryss siden mars 2022, ifølge Marketwatch

Et dødskryss oppstår når 50-dagers glidende gjennomsnitt, faller under 200-dagers glidende gjennomsnitt. Disse intervallene gjenspeiler ifølge ekspertene henholdsvis kortsiktige og langsiktige trender.

Flere analytikere har beskrevet den seneste utviklingen i aksjemarkedet som skummel, men markedet generelt har snudd en kraftig nedtur i siste halvdel av oktober til en voldsom opptur i november. Indeksen er opp nesten 6 prosent bare siste to uker.

Kan være kjøpsmulighet

Analytikere hadde advart om et nært forestående dødskryss for Dow så sent som i slutten av oktober, der David Rosenberg, president for Rosenberg Research, beskrev utsiktene som «ekstremt negative» for aksjer.

Selv om det typisk tolkes som et bearish signal, argumenterer noen analytikere for at dødskryss faktisk signaliserer kjøpsmuligheter – særlig når de skjer under bullmarkeder.

BEAR: David Rosenberg, sjeføkonom og strateg i Rosenberg Research. Foto: Bloomberg

Andre sier det ikke er et ekte dødskryss med mindre det 200-dagers glidende gjennomsnittet også er i en nedadgående trend når det 50-dagers glidende gjennomsnittet krysser under. Det er ikke tilfelle nå.

Går vi tilbake til år 2000 var Dow i gjennomsnitt opp 8,1 prosent ett år etter et dødskryss, og opp 4,6 prosent tre måneder etterpå, ifølge Dow Jones Market Data. I åtte av de ti siste gangene et dødskryss har oppstått var indeksen høyere tre måneder senere.

Selv om Dow avsluttet høyere, stengte både S&P 500 SPX og Nasdaq lavere mandag. Investorene venter nå på den siste pakken med amerikanske inflasjonsdata som skal offentliggjøres tirsdag.