<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Forsvarsaksjene det kan være lurt å eie

Bernstein tror ikke de geopolitiske spenningene forsvinner med det første, og har pekt seg ut tre aksjer de tror kan utnytte dette. 

Publisert 29. nov. 2023 kl. 11.41
Oppdatert 29. nov. 2023 klokken 14.06
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 564 ord
KRIGSPROFITØR: Med økte geopolitiske spenninger håper Frankrike å få solgt noen jagerfly av typen Rafale fra Dassault Aviation. Foto: Dreamstime

Med krig både i Midtøsten og Europa, og med et Kina som sirkler inn Taiwan, har forsvarsbudsjettene rundt om i verden økt betydelig de seneste årene. Noen som har lagt merke til dette er analytikerne hos Bernstein, som har regnet seg frem til hvem de tror vil kunne dra nytte av den geopolitiske spenningen som preger verden, skriver CNBC.

«Sentrum for global forsvar og sikkerhet har beveget seg mot Asia-Stillehavet (APAC) de siste årene, noe som har ført til at USA og store europeiske nasjoner gradvis skifter sitt sikkerhetsfokus østover,» skriver meglerhuset i en oppdatering. 

Ifølge Stockholm International Peace Research Institute nådde de globale forsvarsutgiftene rekordnivåer i fjor, da det ble brukt til sammen 2,2 billioner dollar. Av dette sto APAC-land for en fjerdedel, cirka 570 milliarder dollar. 

Bestiller Boeing-fly

Et av selskapene som Bernstein vil tjene på de økte forsvarsbudsjettene er Boeing. I tillegg til fly produserer også selskapet raketter og satellitter. Bernstein har satt kursmålet på 272 dollar, som tilsier en oppside på 24 prosent fra sluttkursen tirsdag. 

KRIGSPROFITØR II: Senest i natt bestilte USAs luftforsvar ytterligere 15 nye KC-46A fra Boeing. Foto: Dreamstime

Natt til onsdag sikret Boeing også en avtale med det amerikanske luftforsvaret til en verdi av 2,3 milliarder dollar. Avtalen gjør at Boeing skal produsere ytterligere 15 KC-46A flerbrukslufttankfly for det amerikanske luftforsvaret, og de skal være levert innen 31. juli 2027. 

– Vi forstår fordelene KC-46-egenskapene gir, og i den nåværende globale situasjonen fortsetter vi å fokusere investeringene våre på å utvikle flyet for de endrede behovene til oppdraget, sier Lynn Fox, som har ansvaret for KC-46-programmet.

Fra før av har Boeing levert 76 KC-46 til det amerikanske luftforsvaret, og to til det japanske. For Japan er også et land som er i ferd med å øke forsvarsinvesteringene. «Solens rike» har planer om å doble de nasjonale utgiftene på forsvaret, for å svare på Kina og Nord-Koreas mer aggressive fremferd. 

SELGER: Da Frankrikes president Emmanuel Macron besøkte Usbekistan og Kasakhstan tidligere i måneden, skal han ha hatt salg av jagerfly høyt på agendaen. Foto: Bloomberg

Anbefaler franskmann

I tillegg til Boeing har også Bernstein tiltro til den franske flyprodusenter Dassault Aviation. Frankrike driver i disse dager og jobber med å få Usbekistan og Kazakhstan til å gå til innkjøp av franskmennenes jagerfly Rafale, og president Macron skal ha lobbet for dette da han besøkte regionen i begynnelsen av måneden. 

Ifølge den franske avisen La Tribune blir spesielt Usbekistan sett på som veldig aktuelle, ettersom de har en aldrende flåte av militærfly. Og det blir meldt om at landet ikke ser ut til å være interessert i Eurofighter Typhoon, og amerikanskproduserte fly kan bli for dyre for luftforsvarets budsjetter. Det har også kommet ubekreftede meldinger om at Usbekistan skal være interesserte i å kjøpe opptil 24 Rafales. 

Et potensielt salg av Rafale til Kasakhstan ligger nok litt lengre unna, med tanke på landets nære bånd til Russland. Men Frankrike har solgt militært utstyr, som helikoptre, til de sentralasiatiske landene de senere årene, og Kasakhstan har kjøpt utstyr fra franskmennene for rundt 330 millioner euro i perioden 2013 til 2022. I samme periode skal Usbekistan ha kjøpt fransk militærutstyr for 401,6 millioner euro, skriver La Tribune. 

Dette gjør at Bernstein ser en oppside i Dassault Aviation-aksjen, og har satt kursmålet på 220 euro pr. aksje. Det tilsvarer en oppside på nesten 20 prosent, skriver CNBC.

Et tredje selskap som Bernstein anbefaler er det amerikanske industrikonsernet Northrop Grumman. Meglerhuset har satt kursmålet på 569 dollar pr. aksje, som tilsvarer en oppside på 22 prosent.