<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljefondet passerte 16.000 milliarder

Tirsdag kveld passerte Oljefondets verdi 16.000 milliarder kroner. Dette markerer nok en milepæl for fondet så langt i 2023.

Publisert 5. des. 2023
Oppdatert 5. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 311 ord
ADM.DIREKTØR: Nicolai Tangen, her under Arendalsuka, nådde ny rekord for Oljefondets verdi tirsdag kveld.  Foto: Eivind Yggeseth

Oljefondet passerte en verdi på 16.000 milliarder kroner like etter klokken 20 tirsdag kveld, viser det uoffisielle telleverket på Oljefondets nettside

Dette markerer nok en milepæl for Oljefondet i år.

Så langt i år har oljefondets verdi steget med 30 prosent, og i fjerde kvartal alene har fondet steget med over tusen milliarder kroner.

Fondet, som forvaltes av Norges Bank Investment Management (NBIM), har en eierandel i mer enn 9000 selskaper, og eier i gjennomsnitt 1,5 prosent av alle børsnoterte selskaper i verden. 

Opptur på børsene

Fondets verdi svinger i takt med endringene i aksje- og rentemarkedet, i tillegg til bevegelser i kronekursen. En svakere krone vil øke fondets verdi målt i kroner, siden fondet eier aksjer og rentepapirer i eksempelvis dollar og euro. 

Oljefondet har siden starten av fjerde kvartal steget mye, som følge av en opptur på børsene, skriver E24.

Den siste tiden har børsene tatt seg betydelig opp fra nedgangen fra sommeren frem til slutten av oktober. Samtidig har kronekursen holdt seg usedvanlig svak, som har ført til at fondets verdi har økt.

MILEPÆL: Oljefondet passerte tirsdag kveld 16.000 milliarder kroner. Foto: NBIM

Friske olje- og gassinntekter

Staten har i tillegg overført over 500 milliarder kroner til fondet i løpet av 2023 i form av olje- og gassinntekter, som ikke brukes i statsbudsjettet. Regjeringen har et pengetak på tre prosent av fondets verdi, som følge av handlingsregelen. 

Neste års oljepengebruk er ventet på 410 milliarder kroner, fremkommer det av statsbudsjettet. 

Likevel kan milliardene fort forvitre.

«Andelen av statsbudsjettets utgifter som finansieres av fondet, er kommet opp på et høyt nivå, noe som kan gjøre det krevende å tilpasse oljepengebruken hvis fondet skulle falle mye i verdi», skrev regjeringen i Nasjonalbudsjettet for 2024.

Oljefondets ledelse har gjentatte gangen understreket at verdien på fondet kan falle oppimot 40 prosent hvis verdensøkonomien utvikler seg i negativ retning. 

Dette vil i teorien gi regjeringen tilgang på 280 milliarder kroner til sitt årlige oljepengebruk i statsbudsjettet.