<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Investeringsøkonom plukker fem nyttårsraketter

Investeringsøkonom Mads Johannesen har plukket ut fem aksjer han ville hatt i porteføljen ved årsskiftet.

Publisert 16. des. 2023
Oppdatert 17. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 414 ord
PLUKKER FAVORITTER: Investeringsøkonomi Nordnet, Mads Johannesen, har plukket frem fem favoritter du burde ha i porteføljen din ved nyttår. foto: Nordnet

Nå som det nye året nærmer seg med stormskritt, er det flere investorer og forvaltere som åpner opp om sine favoritter som de tror vil få ekstra fart når januar treffer. Her er Nordnet intet unntak. 

I et innlegg på Nordnet-bloggen skriver investeringsøkonom Mads Johannesen at bakgrunnen for valget av årets raketter ligger i teorien om at det er mange aksjer som har falt mye i år, som han tror vil fortsette å falle svakt før jul. 

«Grunnen til dette er at investorer som da sitter med tap på posisjonen, selger før nyttår for å skrive av på skatten ved årets slutt. Samtidig vil en del fondsforvaltere selge slike aksjer, for å bli kvitt sine «skampletter» for året. Alt dette skaper et ytterligere salgspress på aksjer som allerede har falt mye i løpet av året» skriver han. 

«Når mange selger, vil man kunne få kjøpt slike aksjer billig i perioden før jul».

Tech og fornybart

Investeringsøkonomen har satt opp tre ulike lister i innlegget på bloggen for inspirasjon – fem aksjer som har steget mye, fem aksjer som har falt mye og fem aksjer han har tro på i denne perioden. Vi tar for oss sistnevnte.

På listen over de fem utvalgte aksjene finner man en god blanding av teknologi- og fornybar-aksjer, inkludert Nel, som har falt med over 45 prosent så langt i år, i tillegg til Nordic Semiconductor og Tomra Systems, som er ned henholdsvis 31 og 25 prosent siden i fjor. 

«Disse har sett betydelig nedgang på børsen i 2023, delvis på grunn av økte renter og inflasjon. Jeg tror imidlertid at disse aksjene og bransjene kan få positiv respons dersom investorene ser optimistisk på 2024, spesielt hvis rentetoppen er bak oss», skriver investeringsøkonomen.

«Fornybar- og teknologisektoren forblir viktige for fremtiden, og med riktig makroøkonomisk retning kan disse selskapene ha en interessant periode foran seg.»

Selskapet som skiller seg ut på listen er Frontline, som har steget med hele 104 prosent i år. 

«Grunnen til dette valget er rett og slett det positive momentumet aksjen har hatt gjennom 2023, drevet av lite ny kapasitet i markedet og høye fraktrater. Aksjen er også likvid og handles i store volumer hver eneste dag som er positivt» skriver investeringsøkonomen. 

For ordens skyld: Mads Johannesen opplyser leserne om at han selv eier aksjer i Nordic Semiconductor. Samtidig understreker han at listen hverken er en kjøps- eller salgsanbefaling, men ment som inspirasjon og innsikt til leserne.

Mads Johannesens fem utvalgte aksjer 

  • Nel
  • Nordic Semiconductor
  • Tomra Systems
  • Schibsted
  • Frontline