<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
TRE NYTTÅRSFORSETTER: Olav Chen vil redusere fettprosenten, stresse mindre og si mer nei i 2024.  Foto: Iván Kverme

Olav Chen: – Det er en varslet katastrofe

Olav Chen har gitt kundene en meravkastning på fire milliarder kroner siden 2009. Inn i det nye året har han to klare meldinger: Børsene skal opp og hans egen fettprosent skal ned.

Publisert 29. des. 2023 kl. 21.00
Oppdatert 2. jan. 2024 klokken 10.56
Lesetid: 10 minutter
Artikkellengde er 2500 ord

Mannen fra Kongsvinger går trappetrinnene ned til resepsjonen, med mobilen i hånden som gir ham de aller siste oppdateringene, om Feds siste utspill og utviklingen i det globale aksjemarkedet. Nå er det mer enn 20 år siden han kom inn i Storebrand-konsernet som trainee.

– Du har sikkert intervjuet mange som begynte å kjøpe aksjer tidlig i tenårene, men det er ikke meg. Jeg hadde ingen planer om hva jeg skulle bli, sier Olav Chen.

Olav Chen

 

Alder: 46 år.

Sivilstand: Samboer.

Tittel: Leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management.

Bakgrunn: Studerte matematikk og økonomi på Universitetet i Oslo. Tok et år på London School of Economics. Vært i Storebrand siden 2001.

Stortingets talerstol blir din. Hva tar du opp?

Det må tas noen tøffe politiske valg i eldreomsorgen.

Hva er din dårligste investering?

Under statsgjeldskrisen i Spania vurderte jeg å kjøpe en leilighet der, men jeg fikk aldri ut fingeren. På den tiden var den norske kronen veldig sterk. Nå tror jeg kronen er på et permanent lavere nivå, og dermed var det en feilbeslutning å ikke kjøpe den gangen. Det har gnagd meg litt i ettertid.

Hvilken bok vil du anbefale andre?

Jeg leser ikke mye. The Great Gatsby er bra.

Din første jobb? Fortell?

Fra jeg var fem år skrelte jeg poteter i restauranten til foreldrene mine.

Ferieturen du aldri glemmer?

Turen til Giliøyene utenfor Bali i Indonesia. Det er et eksotisk sted de som har vært der ikke glemmer.

Han har steget i gradene i Storebrand Asset Management. Av sin tidligere sjef fikk han oppdraget om å bli kapitalforvaltningens ansikt utad, som Storebrands svar på Harald Magnus Andreassen.

– Vi skulle strekke oss etter sjeføkonomen over alle sjeføkonomer. Det var et ambisiøst mål, sier Chen.

Mer enn ti år senere er han blitt en yndling blant mediene. Retriever, en tjeneste for medieovervåkning, gir 355 treff på søket «Olav Chen» fra 1. januar til 19. desember i år. Han trekker selv frem tre egenskaper som er viktige i rollen han har.

– Tilgjengelighet; jeg synes det er interessant å snakke med folk. Pedagogisk språk; jeg prøver å snakke så alle kan forstå. Det er ikke noe mål for meg å bruke unødvendig vanskelige ord.

Og det tredje?

– Jeg mener jeg treffer ganske bra.

Fire milliarder

Han kan ta frem et ferskt eksempel. 14. desember kom Norges Bank med årets siste rentebeslutning, og i forkant var konsensus blant sjeføkonomene at renten ble liggende uendret på 4,25 prosent. Chen tok derimot til orde for heving, med den svake kronekursen som det viktigste argumentet. Og han fikk rett. Julegaven uteble for gjeldstyngede nordmenn som har hatt en stri høst.

– Økonomer kan synse mye uten å bli ettergått, men jeg har ansvaret for flere porteføljer, som følger det jeg sier utad. Tar jeg feil, taper vi penger.

Han snakker om å ha «skin in the game» og alltid ha noe «at stake». Som leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management har han ansvar for 280 milliarder kroner. 118 av dem følger et markedssyn med såkalte taktiske mandater.

– Mange tror jeg er en strateg eller sjeføkonom, men jeg sitter operativt med porteføljene våre. Det jeg kommuniserer blir jeg og allokeringsgruppen målt på hver eneste dag.

De 118 milliardene, forvaltet av allokeringsgruppen han leder, har 40 ulike fond og mandater, altså retningslinjer satt av Storebrand eller kundene selv. Flere av mandatene er diskresjonære, fra kunder de ikke skal snakke høyt om. Dermed er heller ikke avkastningen offentlige tall, men det tar ikke lang tid før en melding tikker inn på Chens telefon.

– Siden 2009 har vi gitt kundene våre en meravkastning på fire milliarder kroner. Det var faktisk mer enn jeg trodde.

Kundene har dermed fått fire milliarder kroner mer i avkastning enn det referanseindeksen har steget i samme periode.

– Sånn sett er jeg egentlig underbetalt. Spør du meg da, haha.

Bilfabrikk og tjenere

Oppveksten på Kongsvinger handlet mye om familiens kinarestaurant, som var Hedmarks aller første. Faren kom til Norge fra Shanghai etter ni år til sjøs med det norske rederiet Wilh. Wilhelmsen. På begynnelsen av 70-tallet gikk han i land med en koffert og én krone i lommen. Etter hvert fikk han sin kone og to døtre til Norge, før familien ble utvidet med Olav og Harald, oppkalt etter hver sin norske konge. Det er likevel mye kinesisk kultur som er kommet med morsmelken.

– For meg er det en berikelse. Det er mange analyser av Kina som er altfor enkle. Jeg er ingen Kina-ekspert, men jeg kan mer enn mange andre såkalte eksperter.

KORTSIKTIG POSITIV: Olav Chen går inn i det nye året med overvekt aksjer. Foto: Iván Kverme

I det siste har han begynt med slektsforskning. Et tegn på å bli gammel, ifølge han selv, og da har han funnet ut at det flyter litt finsk blod i årene, i tillegg til litt fra amerikanske urinnvånere. Han har også lest mer om morens rike familie som eide en bilfabrikk i Shanghai.

– Min mor vokste opp med tjenere. Det var kokker som lagde maten og hun ble kjørt til skolen.

Kulturrevolusjonen snudde alt på hodet. Rike familiers eiendom ble ekspropriert av staten og gitt til folket. Moren fikk et helt annet liv da hun kom til Norge. Tjenerne ble byttet ut med hardt arbeid for å etablere restauranten.

– De måtte blant annet gi fra seg en bygård i Shanghai. Nå har jeg hørt at vi kanskje kan få den tilbake. Men jeg vet ikke hvor mye tid jeg skal bruke på det.

Faren kommer fra en legefamilie, der oldefaren var immigrasjonslege.

Snakker du kinesisk?

– Jeg snakker Shanghai-dialekten, og forstår litt mandarin. Jeg pleier å si at forskjellen er som mellom norsk og tysk.

Olav Chen om 2024
Olav Chen er kortsiktig positiv og går inn i det nye året med overvekt aksjer. Og her er hans personlige nyttårsforsetter.

Resesjon i USA?

2023 er ved veis ende. Et år preget av sterk inflasjon og rentehevinger. Men også et børsår der hovedindeksen har steget med nesten ti prosent.

Hva tror du om 2024?

– Vi er kortsiktig positive og inn i det nye året er vi overvektet aksjer.

Markedet har priset inn seks rentekutt fra Den amerikanske sentralbanken, men det tror Chen er for mye.

– Tre kutt er nok mer sannsynlig.

Jeg klamrer meg fortsatt fast til minnet om min friske mor

I Norge tror han rentetoppen er nådd, men at det ikke blir noen kutt neste år. Eventuelt helt mot slutten av året. Etter rentemøtet 14. mars sto det to flasker vin på pulten hans.

– Jeg veddet med en av spesialistene våre på norske renter, som ikke trodde på noen heving. Jeg jobber mest i den globale sfæren og hadde ingen store posisjoner eller penger i potten i allokeringsmandatene, men det er gøy med noen veddemål. Også er det jo litt prestisje.

I fjor inngikk han et veddemål med Harald Magnus Andreassen om USA kom til å gå inn i resesjon i løpet av det neste året. Chen trodde nei og gikk seirende ut.

– Andreassen skylder meg en middag. Det må jeg minne ham på.

Selv har Chen gått høyt ut og sagt at han skal spise hatten sin hvis ikke USA går inn i resesjon før sommeren 2025.

– Men den horisonten er lang. Vi rekker å tjene mye penger før det.

Harald Magnus Andreassen

 

– Olav har fått påspandert lunsj allerede, så får vi se om det blir dessert eller full middag. Vi var begge sikre på resesjon i USA, det var bare et spørsmål om når. Olav er en frisk fugl. Han er godt orientert og artig å diskutere med.

Søvn-regnskap

Chen går inn i det nye året med tre nyttårsforsetter. Det ene er mer muskler og noe lavere vekt. Han tok nylig en bodyscan som viste en høy prosent med visceralt fett, altså fett som samler seg rundt organene i magen.

– Jeg spiser mye på restaurant både i jobben og privat. Bodyscanen var en wakeupcall. Nå har jeg trappet opp treningen og dropper frokosten i blant for å spise mindre.

Det andre nyttårsforsettet er å ha et lavere stressnivå. Chen er en tidsoptimist som presser mest mulig inn på kortest mulig tid, noe som også forklarer hvorfor han flere ganger soner ut med mobilen sin i løpet av intervjuet.

– Jeg går på noen smeller innimellom som skaper uforholdsmessig mye stress.

Det tredje nyttårsforsettet følger det andre. Chen skal bli flinkere til å si nei.

– Hvis jeg klarer to av tre er jeg fornøyd.

Mindre fett og mindre stress er naturligvis bra for helsen. Det er også nok søvn, som Chen er veldig opptatt av. Klokken på armen viser at han i snitt sover 7-8 timer hver natt.

– Kvaliteten er viktigst. Jeg må ha en time dyp søvn og en time REM-søvn i løpet av natten. Hvis ikke fungerer jeg dårligere.

Jeg løp bort med en annen kamerat. Det ble slåssing med bare never

Alkohol påvirker søvnen. Dermed har Chen kommet litt senere på jobb gjennom julebordsesongen.

– Jeg flytter potensielt flere hundre millioner eller milliarder kroner hver gang jeg handler. Da kan jeg ikke komme fyllesyk på jobb.

En gang hadde han en såkalt «fat finger», en tastefeil som sendte millionene feil sted

– Det ble oppdaget tidsnok til at handelen ble reversert.

I september flyttet han mye penger fra globale aksjer til 30 av de største selskapene på Stockholm-børsen, som H&M, Ericsson og Swedbank. På få måneder har den svenske porteføljen steget med rundt 17 prosent, og over 10 prosent siden de startet å kjøpe.

– Det har vært en kule. En av våre beste posisjoner i 2023, beskriver Chen.

Løkka-gutt

Chen sier han «selvfølgelig opplevde rasisme» på Kongsvinger under oppveksten på 1970- og 80-tallet, men han har bare positive ting å si om hjemstedet sitt.

– Jeg er glad jeg vokste opp på et stille og rolig sted.

Han får med seg de viktigste kampene til det lokale fotballaget KIL og møter kamerater til julebord en gang i året, men nå ser han seg selv mer som en Oslo-gutt – eller Løkka-gutt, ettersom han bor på Grünerløkka. Foreldrene har også flyttet til Oslo. Chen har tidligere vært åpen om at moren har fått demens.

– Nå holdes sykdommen i sjakk, men det er en tung prosess.

Familiens situasjon har gjort at Chen virkelig har fått øynene opp for den varslede eldrebølgen. Han mener det gjøres altfor lite.

– Hvis jeg skal gi noen prediksjoner om norsk økonomi, så er eldrebølgen en varslet katastrofe.

Han mener det er behov for noen tøffe politiske beslutninger. Demografien taler et tydelig språk, men han kan ikke se noen særlige tiltak.

– Vi må bestemme hvem som skal ta vare på våre eldre. Er det norsk arbeidskraft eller utenlandske sesongarbeidere? Vi må gjøre noen veivalg med skattesystemet og oljepengebruken, mener Chen og fortsetter.

– Vi er på vei inn i noe som likner «hollandsk syke» med en stor offentlig sektor. Fokuset skal ligge på tjenestene til innbyggerne, som skoler, barnehager og hjemmetjeneste, men nå er det kanskje for mange lag med mellomledere som stort sett lager fine Power Pointer i offentlig sektor.

Jul på Haslum

Moren bor fortsatt hjemme. Chen forteller om tøffe tak for faren, som er blitt en omsorgsarbeider.

– Han er sliten. Det er tøft å ha en dement kone. Vi er heldigvis en stor søskenflokk som også kan hjelpe. Jeg og faren min har nok tatt den største byrden.

Chen forteller om en kamp mot systemet for å få flere timer hjelp hjemme, og da helst fra faste personer.

– Jeg har fått noen grå hår i bakhodet. Det er ikke bare på grunn av jobben min.

Hvordan er det for deg å se moren din syk?

– Det er tøft. Hun endrer personlighet, som er veldig rart å forholde seg til. Jeg klamrer meg fortsatt fast til minnet om min friske mor.

I julen samles storfamilien hos Chens søster på Haslum. Farens familie var vestlig orienterte og kristne. Dermed har de alltid feiret jul.

– Vi har hatt noen diskusjoner om pakkene skal åpnes på julaften eller 1. juledag. Da jeg var liten ventet vi ofte til midnatt, som en slags mellomting. For meg gjorde det dagen bare enda mer intens og spennende.

Tre slåsskamper

Intenst og spennende kan også beskrive Chens jobb, spesielt når han går motstrøms og flytter milliarder mot de fleste andres kunnskap og overbevisning. Som da han valgte å kjøpe med begge hender i mars 2020.

– Når ingen andre tror på det, blir du ekstra skjerpet. Du pumper deg selv opp, som om du skal makse i benken.

I sammenligningen med idrett får han også sneket inn at han var med på vinnerlaget i det prestisjefylte konsernmesterskapet i fotball i Storebrand-konsernet.

– Da kjenner jeg på adrenalinet.

Etterpå kommer det gjerne en motreaksjon. En følelse av å kjede seg. Da det samme var tema i et portrettintervju med Aftenposten, snakket Chen om følelsen før og etter en slåsskamp.

Det høres ut som du slåss mye?

– Nei, jeg er ingen slåsskjempe. Men på Kongsvinger måtte jeg sette meg i respekt noen ganger. Jeg har vært i tre slåsskamper.

Vi får han til å fortelle om den ene, da noen rånere fra utenfor Kongsvinger gikk til angrep på en kompis.

– Jeg løp bort med en annen kamerat. Det ble slåssing med bare never.

Den andre kameraten var Ole Christian Bech-Moen, direktør for avdelingen for pengepolitikk i Norges Bank. De to har vært gode venner siden videregående skole. Det var Bech-Moen som introduserte Chen for London School of Economics (LSE) og overbeviste ham om å ta et år der.

– Det var viktig for meg, og jeg tror det var en av grunnene til at jeg fikk jobben i Storebrand.

Ole Christian Bech-Moen

 

– Jeg husker den slåsskampen, men det roet seg fort ned og jeg vil presisere at vi var snille gutter som vanligvis klarte å prate fornuftig selv om det ble litt temperatur. Olav har den egenskapen at han blir godt likt av mange. Vi ble raskt venner og spilte mye fotball og sandvolleyball. Litt senere sto vi på snowboard, der Olav ikke hadde noe spesielt talent. Den første sesongen husker jeg best at han hang etter T-kroken, og senere kalte vi han «no jump Chen». Vi andre likte å hoppe, men han hadde nok med å ikke falle. Vi har Seinfeld som en felles helt, og har sett ham både i Oslo og Stockholm. Vi har holdt kontakten hele veien, og jeg anser Olav som en nær venn.

Før London studerte han matematikk og økonomi på Universitet i Oslo.

– På Blindern ble du uglesett hvis du satt på lesesalen en fredag kveld. Da var du en nerd. På LSE var det motsatt. Den beste kandidaten på programmet var en brasiliansk jente som alltid satt på lesesalen, og sovnet der i helgene før tentamen. For meg var det en tilfredsstillelse å se at hardt arbeid lønner seg. Der følte jeg meg mer hjemme, sier Chen.

– Det handler nok mye om min kinesiske bakgrunn. Innsats og resultater har en sammenheng. Derfor leser jeg også den ekstra analysen og laster ned de ekstra SSB-tallene i jobben min. Litt mer informasjon fører til at du kan gjøre en bedre kvalifisert gjetning.

Et stykke bak

Det er flere år siden Chen måtte sende inn analyser og sitater til mediene for å komme på trykk, men det er fortsatt en vei å gå for å nå målet han satte med sin tidligere sjef. Søket «Harald Magnus Andreassen» gir 658 treff på Retriever.