<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Analytikernes vinneraksjer i 2024: – Billigere enn på ti år

Her er analytikerfavorittene for året vi går inn i. 

Publisert 2. jan.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 542 ord
VINNERE: Jeff Miller i Halliburton, Delta Air Lines' Ed Bastian, Scott Kirby i United Airlines og Jensen Huang i Nvidia spås som vinnere i 2024.  Foto: AFP/Reuters

Wall Streets fremste analytikere tror at noen av taperne fra 2023 kan komme ut på topp i 2024. De tror også at enkelte av fjorårets vinnere bare skal fortsette én vei: oppover. 

Aksjeåret 2023 var preget av frykt, pessimisme og den ene motvinden etter den andre makro- og geopolitisk sett. Likevel klarte aksjemarkedet seg oppsiktsvekkende godt. S&P 500 avsluttet fjoråret med en oppgang på 24,2 prosent – nesten ny all-time high – ledet av bare noen få teknologigiganter.

CNBC har nå satt sammen en liste basert på analytikernes forventninger og deres gjennomsnittlige kursmål, og på den måten filtrert ut hvilke aksjer som har størst sjanse for å stige mest i 2024.

Her er listen:

Flyaksjer tar av

Analytikerne er samstemte om at flyselskaper forventes å ha et sterkt år. Gjennomsnittlige kursmål antyder at Delta Air Lines og United Airlines har en oppside på henholdsvis 40 og 30 prosent.

Delta er meglerhuset TD Cowens favorittaksje for 2024, ifølge et notat fra slutten av desember om deres samlede utsikter for flyselskapene. Delta-aksjen endte opp 22 prosent i fjor. 

– Selskapet er godt posisjonert i internasjonale markeder som forventes å fortsette å prestere bedre enn de innenlandske markedene. Delta fortsetter å fokusere på å forbedre balansen sin, sier analytiker Helane Becker.

Becker understreker også at Deltas SkyMiles-program har ytterligere vekstpotensial ettersom American Express-kortet fortsetter å bli akseptert i internasjonale markeder. 

En annen positiv faktor er at Delta betaler lønninger på linje med bransjegjennomsnittet og har kun én fagforening for sine piloter, noe som gir selskapet en fordel sammenlignet med konkurrenter som er tungt fagforeningsbaserte.

Energirekyl

Analytikerne er også optimistiske med tanke på en oppgang i flere energiselskaper som Halliburton og Marathon Oil.

Energisektoren totalt sett var en taper i 2023 med en nedgang på 4,8 prosent etter lavere priser på grunn av bekymringer for at markedet er overforsynt med historisk oljeproduksjon utenfor OPEC. 

Finansavisen har snakket med flere oljeeksperter og 12 av de 13 ekspertene vi har spurt venter en oljepris på 77-90 dollar fatet. Det vil si ganske dempede forventninger til neste år og omtrent flatt sammenlignet med i 2023.

Prisen på Halliburton-aksjen falt med 8,1 prosent i fjor, mens aksjene til Marathon Oil gikk ned 10,9 prosent. Analytikernes kursmål gir en oppside på nesten 35 prosent fra kursene i dag.

UBS har nedgradert Marathon Oil til nøytral fra kjøp og Morgan Stanley senket også sin vurdering av aksjen til hold. Begge meglerhusene senket også sine prismål, men ser likevel fremdeles en viss oppside.

Tech fortsetter himmelferden

Nvidia – fjorårets desiderte vinneraksje i S&P 500 – steg nesten 240 prosent i 2023. 

For 2024 forventes det at aksjen bare skal fortsette. Analytikerne har et gjennomsnittlig kursmål på 641 dollar, noe som indikerer en oppside på nesten 30 prosent det kommende året.

De fleste analytikerne er positive til aksjen, inkludert senioranalytiker Stacy Rasgon fra Bernstein, som onsdag uttalte at Nvidia er «billigere nå enn det har vært på et tiår», med tanke på de skyhøye resultatanslagene. Andre mener imidlertid at aksjen, som har blitt kjørt til himmels som følge av kunstig intelligens, er moden for en korreksjon.

Forsikringsselskapet Arch Capital, en lite kjent vinner fra fjoråret, kan også stige ytterligere ifølge analytikerne. Kursmålet gir omtrent 30 prosent oppside også i år, i tillegg til oppturen på 18,3 prosent i 2023. 

Andre forventede vinnere for 2024 inkluderer mediegiganten Warner Bros. Discovery, legemiddelselskapet Viatris og vaksineprodusenten Moderna.