Oppdatert 19.00
Etter en sprek start har stemningen på Wall Street tatt seg ytterligere opp.
Dow Jones stiger 0,9 prosent til 38.943,03, Nasdaq 2,7 prosent til 16.002,93 og S&P 500 1,9 prosent til 5.074,82. Sistnevnte har satt ny intradag «all-time high» på 5.075,14.
Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten er bittelitt opp til 4,33 prosent, mens «fryktindeksen» VIX faller over 7 prosent til 14,21.
Nvidia-rally
Den gode stemningen henger sammen med de de sterke kvartalstallene Nvidia la frem etter stengetid onsdag. Aksjen spretter opp 15 prosent til 774,47 dollar, og er på denne kursen priset til hele 1.913 milliarder dollar. Dermed passerer Nvidia igjen Amazon som verdens tredje største selskap målt i børsverdi
Foreløpig ny intradag «all-time high» lyder på 781,54 dollar.
Videre guidet Nvidia inntekter i første kvartal på over 24 milliarder dollar, langt over det analytikerstanden har ligget inne med. Flere meglerhus var da også raske med å oppgradere sine kursmål kraftig. JP Morgan har høynet fra 650 til 850 dollar, mens Bank of America Global Research har gått fra 800 til 925 dollar.
«Nvidia, betraktet som verdens «hotteste» selskap, overgikk nok en gang analytikernes forventninger. (...) Nvidias eventyrlige utvikling og dens posisjon som et av verdens mest verdifulle selskaper kan i stor grad tilskrives AI-feberen som har tatt verden med storm», skrev Nordnet-analytiker Roger Berntsen i torsdagens morgenrapport.
Bred tech-oppgang
Andre halvlederaksjer stiger også kraftig. Advanced Micro Devices er opp over 11 prosent, Broadcom og Applied Materials 5-6 prosent, mens ASML og Taiwan Semiconductor stiger 4-5 prosent.
Tech-aksjer stiger på bredere basis. Meta er opp over 4 prosent, Amazon over 3 prosent. Microsoft stiger rundt 2 prosent og Netflix drøye 2 prosent.
– «Magnificent 7»-aksjene er overpriset. De har svært høye forventninger til inntjening og svært høye verdsettelser som ikke gir rom for skuffelse. Det Nvidia-drevne rallyet har fortsatt en «innbakt risiko» i seg, gitt halvlederaksjenes sykliske natur, sier Phillip Colmar i MRB Partners til CNBC.
De sprekeste Dow-komponentene finner vi også i tech-sektoren, med Salesforce opp over 3 prosent og IBM over 2 prosent. Nike og Walgreens Boots Alliance faller rundt prosenten.
Sterke jobbtall
201.000 amerikanere søkte om dagpenger for første gang i ukesperioden frem til og med 17. februar, viste nye jobless claims-tall fra USAs arbeidsdepartement. Det utgjør en nedgang på 12.000 fra uken før – og tyder på en langt sterkere utvikling i arbeidsmarkedet enn ventet. På forhånd var det ventet et antall på 218.000, ifølge Trading Economics.
Ellers på makrofronten kom S&P Globals sammenstilte og foreløpige innkjøpssjefsindeks (PMI) i USA inn på 51,4 i februar, ned fra 52,0 i januar.
PMI for industrisektoren var 51,5, opp fra 50,7 i januar og over ventede 50,5. PMI for tjenestesektoren kom inn på 51,3, ned fra 52,5 i januar under ventede 52,0.
Til slutt viste tall for bruktboligsalget at dette steg 3,1 prosent på månedsbasis i januar til en anslått årlig takt på 4,00 millioner enheter. Konsensus pekte mot en årlig salgstakt på 3,97 millioner boliger.
Haukete Fed-toner
Onsdagens referat fra det siste rentemøtet i den amerikanske sentralbanken underbygde de haukete tonene vi allerede har blitt godt kjent med. Handelsbanken skriver i en oppdatering at medlemmene synes å være mer bekymret for å kutte renten for tidlig enn å holde den for lenge på dagens (innstrammende) nivå.
Ifølge DNB Markets er ikke den videre veien helt klar.
«På den ene siden var det altså bekymringer rundt det å sette ned renten for tidlig og raskt. På den andre siden var det en erkjennelse blant medlemmene om at inflasjonen hadde avtatt vesentlig i andre halvår i fjor, og de forventet at prisveksten for tjenester utenom bolig ville avta videre i tråd med et svakere arbeidsmarked og lavere lønnsvekst», skriver DNB Markets i en rapport.