Oslo Børs endte i rødt mandag. Hovedindeksen falt 0,91 prosent og sto i 1.267,61 da handelen stanset.
Oljeprisen
Mai-kontrakten for Brent-oljen falt 0,3 prosent til 81,82 dollar fatet, mens WTI-oljen falt 0,5 prosent til 77,59 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat nordsjøolje omsatt for 82,60 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.
Investorene følger nå nøye med på de amerikanske inflasjonstallene som er ventet tirsdag, samt samtalene om våpenhvile mellom Israel og Hamas. Sistnevnte ser imidlertid til å forbli fastlåste, og Israel har truet med å invadere byen Rafah i sørlige Gaza hvis diskusjonene mislykkes.
– Vi ser på det nåværende prisnivået som riktig tatt i betraktning den nåværende tilbuds- og etterspørselsdynamikken, sier strateg Han Zhong Liang i Standard Chartered til Bloomberg.
Equinor falt 1 prosent, mens Aker BP endte ned 1,1 prosent. Vår Energi ble svekket 3,6 prosent.
Vår Energi avholder onsdag kapitalmarkedsdag, hvor selskapet blant annet vil gå nærmere gjennom strategien for den langsiktige veksten.
«Vi tror fokuset på kapitalmarkedsdagen vil være på å øke visibilitet rundt tiltak Vår Energi kan iverksette for å forlenge platåproduksjonen utover målet om 400.000 fat oljeekvivalenter pr. dag ved utgangen av 2025. Etter vår mening, basert på den sanksjonerte reservebasen, ser det nåværende utbyttet ikke ut til å være holdbart i mer enn 2–3 år. Vi tror investorene deler dette synet, ettersom aksjen handles til en utbytteyield på 13 prosent (om lag 2–3 prosentpoeng over konkurrentene)», skriver DNB Markets.
I rødt
Syv britiske forhandlere mener de har lidd et tap på totalt 850 millioner dollar, tilsvarende 8,8 milliarder kroner. Årsaken er den påståtte prisriggingen fra flere norske oppdrettsselskaper.
SalMar falt 0,6 prosent, Mowi var ned 1,9 prosent, Lerøy falt 3,3 prosent og Grieg Seafood endte ned 1,6 prosent.
Også AutoStore steg før helgen, og endte fredag opp 11,6 prosent. Det skjedde etter at Arctic Securities i en oppdatering viser til en LinkedIn-post fra handelsekspert Brittain Ladd som indikerer at Amazon har utvidet samarbeidet med selskapet. Aksjen var på det meste opp 4,3 prosent mandag, men endte ned 3,4 prosent til 19,67 kroner.
Opptur
Höegh Autoliners og Wallenius Wilhelmsen, som falt markant forrige uke på mulig EU-toll på kinesiske elbiler, endte mandag henholdsvis opp 2,2 prosent og ned 1,7 prosent.
Pareto Securities noterer i en oppdatering mandag at til tross for at bilfraktrederiene falt 10-14 prosent i etterkant av Kina-nyhetene, er aksjene til et utvalg av europeiske bilprodusenter lite endret, mens kinesiske bilprodusenter er opp fem prosent.
«De langsiktige effektene av en handelskrig vil tydeligvis være negativt, men den kortsiktige innvirkningen bør være begrenset, og vi ser at både Höegh Autoliners og Wallenius Wilhelmsen genererer rundt 10 prosent av deres selskapsverdi i kvartalsvis EBITDA mens de gir tosifret avkastning», skriver meglerhuset.
Archer klatret fredag markante 18,8 prosent etter at Carnegie tok opp dekning av aksjen. Carnegie-analytiker Erik Aspen Fosså tror sterkere balanse og bedre inntjening kommer til å doble Archer-kursen. Mandag fortsatte oppturen ytterligere med en oppgang på 5,7 prosent.
– Europris er godt posisjonert for fortsatt vekst DNB Markets-analytiker Ole Martin Westgaard.
Aksjen steg 0,6 prosent.
Onsdag i forrige uke steg CodeLab voldsomme 199 prosent etter en melding om at datterselskap Uniscale hadde gjort et gjennombrudd innen AI-teknologi. Mandag melder selskapet at Uniscale pr. 1 mars hadde 541 unike produktbrukere, og at de fra nå av månedlig skal rapportere tall fra datterselskapet.
CodeLab-aksjen toppet også mandag vinnerlisten og steg 30 prosent. Den siste måneden er aksjen opp over 170 prosent.