<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljefondet tjente 1.210 milliarder kroner

Statens pensjonsfond utland fikk i første kvartal en avkastning på 6,3 prosent – 1.210 milliarder kroner.

Publisert 18. apr.
Oppdatert 18. apr.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 499 ord
Article lead
lead
LEVERTE TALL: Oljefondet publiserte tallene for første kvartal. Her ved adm. direktør i Norges Bank Investment Management, Nicolai Tangen.  Foto: NTB
LEVERTE TALL: Oljefondet publiserte tallene for første kvartal. Her ved adm. direktør i Norges Bank Investment Management, Nicolai Tangen.  Foto: NTB

Oljefondets markedsverdi økte til 17.719 milliarder kroner i første kvartal av 2024. Fondet fikk en avkastning på 6,3 prosent, tilsvarende 1.210 milliarder kroner.

– Aksjeinvesteringene hadde svært god avkastning i kvartalet, særlig drevet av teknologisektoren, sier nestleder Trond Grande i Norges Bank Investment Management.

Avkastningen på fondets aksjeinvesteringer var 9,1 prosent, avkastningen på renteinvesteringene var -0,4 prosent, mens investeringer i unotert eiendom fikk en avkastning på –0,5 prosent. Avkastningen på unotert infrastruktur for fornybar energi var -11,4 prosent.

Kronekursen svekket seg mot flere av hovedvalutaene i løpet av kvartalet. Valutabevegelsene bidro til å øke fondets verdi med 647 milliarder kroner. I første kvartal ble det tilført 96 milliarder kroner til fondet.

Fondets avkastning var 0,1 prosentpoeng lavere enn avkastningen på referanseindeksen. Det var god meravkastning fra investeringene i aksjer og renter, men svak avkastning fra eiendomsinvesteringene trakk ned resultatet totalt sett.

Minus i andre kvartal, foreløpig

Det var bred oppgang i aksjemarkedene i løpet av første kvartal. Aksjemarkedene har imidlertid falt noe tilbake siden utgangen av kvartalet. S&P 500-indeksen har i det siste falt i fire dager på rad, i hovedsak grunnet forventninger om utsatte rentekutt og oppgang i lange renter. 

AI-aksjen Nvidia, som er blant Oljefondets fem største investeringer, nådde en foreløpig topp på 950 dollar den siste uken i første kvartal. Nå handles aksjen til 840 dollar – 12 prosent lavere. 

Fakta om Oljefondet

  • Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, ble opprettet i 1996.
  • Ledes i dag av Nicolai Tangen.
  • Fondet er nå et av verdens største statlige fond og eier nesten 1,5 prosent av aller børsnoterte selskap i verden.
  • Stortinget og Finansdepartementet har fastlagt rammene for forvaltning av fondet.
  • Fondets retningslinjer fastslår blant annet at det ikke skal investeres i selskap som er involvert i produksjon av atomvåpen, tobakk eller kullkraft.
  • Det samme gjelder selskap som medvirker til, eller er ansvarlige for miljøskader, grove brudd på menneskerettighetene eller «krenker individers rettigheter i krig eller konfliktsituasjoner».
Kilde: NTB, Oljefondet, Finansdepartementet

Tesla-fall

Elon Musk var nylig gjest i Oljefondets podcast «In good company». Men podcastsendingen, som ble sendt direkte på X, hadde store tekniske problemer. Tesla-aksjen har også falt kraftig i den seneste tiden og er nå på sitt laveste nivå på ett år. Tidligere har Nvidia-sjefen vært gjest i podcasten. 

Blant de store investeringene i USA som har steget kraftig i år er Nvidia, Meta, Eli Lilly, Microsoft, Alphabet (Google) og Amazon. De som har falt er i mindretall, for eksempel Tesla, Apple og Unitedhealth Group.

Renteoppgang og svak krone

Investorer i statsobligasjoner har imidlertid ikke hatt et så bra kvartal ettersom lange renter steg gjennom første kvartal, etter å ha falt kraftig gjennom fjerde kvartal. 

2023 ble et rekordår for Oljefondet. Totalt fikk fondet en avkastning på 16,1 prosent, noe som i norske kroner gir en inntjening på solide 2.222 milliarder. Det er høyeste kroneavkastning noensinne.

Kronekursen svekket seg mot flere av hovedvalutaene i løpet av året, og valutabevegelsene bidro til å øke fondets verdi med 409 milliarder kroner.

Kronesvekkelsen har fortsatt inn i 2024.