<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjøper seg inn i nisjebank

Fotballstjerne Erling Braut Haaland har lastet opp med aksjer i en norsk shippingbank med flere kjente investorer på eiersiden.

Publisert 16. mai
Oppdatert 22. mai
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 534 ord
INVESTERER I SHIPPINGBANK: Erling Braut Haaland skal ha kjøpt aksjer i en norsk nisjebank. Foto: NTB

Til tross for volatile shippingrater og finansiell uro som følge av krig, sanksjoner og andre makroøkonomiske hendelser, gjør shippingbanken Maritime & Merchant Bank (M&M) det fremdeles knallsterkt.

Banken endte første kvartal med et resultat før skatt på 4,5 millioner dollar, ned fra 4,9 millioner dollar i tilsvarende periode året før. Første kvartal 2023 var imidlertid det sterkeste kvartalet nisjebanken har hatt siden den startet opp i 2017.

De sterke tallene har ikke gått ubemerket hen - og ifølge adm. direktør Halvor Sveen har nå en «meget god spiller i Premier League» gjort sitt inntog i banken, med en eierandel på om lag 1 prosent - uten å navngi spilleren.

Finansavisen erfarer imidlertid fra kilder at det skal være snakk om Erling Braut Haaland, som spiller for Manchester City og det norske landslaget.

Haaland skal etter hva Finansavisen erfarer ha kjøpt 600.000 aksjer i banken. 

Banken omsettes i gråmarkedet (OTC), og ikke på åpen børs. Der ble det sist solgt aksjer for 13 kroner. Ved en slik prising vil Haalands investering ligge et sted i området av 8 millioner kroner.

Flere finanskjendiser

Banken har ellers shippinginvestorer som Endre Røsjø på eiersiden. Røsjø er også største eier sammen med den tyske shippingmogulen Henning D. Oldendorff. Espen Westeren eier om lag 5,2 prosent av aksjene gjennom sitt selskap Titan Venture.

Tidligere skiskytterstjerne Ole Einar Bjørndalen er også å finne blant aksjonærene. 

Arne Fredly er venn av Haaland-familien og investerer tilsynelatende sammen med Erling og hans far Alfie. Hvis også Fredly også har investert samtidig med Haaland, vil det fremkomme i aksjonærlistene om kort tid.

Sterk utlånsvekst

Resultatet etter skatt ble 3,4 millioner dollar, mot 3,7 millioner i første kvartal 2023. 

Netto utlån økte med  hele 10 prosent i løpet av tre måneder, fra 341 millioner dollar til 377 millioner dollar.

– Vi er spesielt fornøyde med at vi greier å øke låne porteføljen med 10% med lån av god kvalitet i et marked som preges av et massivt tilbud av kreditt til shipping og offshore og med et korresponderende press på marginer, sier Sveen til Finansavisen.

Bokverdien ved utgangen av kvartalet var ifølge selskapet 1,59 dollar pr. aksje, opp fra 1,50 dollar i 2023. Det er justert for aksjesplitt, som skjedde i juni i fjor. Egenkapitalavkastningen lå på 14,3 prosent i første kvartal, mot 16 prosent i første kvartal i fjor. 

Toppsjefen fremhever også at de blir valgt til tross for at de ikke er billigste alternativet.

– Vi føler at vi får god respons for vår kompetanse drevne plattform og driftskonsept som bygger på dyp industriell innsikt, fleksibilitet, gjennomføringsevne og generelt godt bank håndverk som resulterer i at vi blir valgt som långiver selv om vi ikke nødvendigvis er det billigste alternativet, sier Sveen.

Ifølge Marketwatch har banken en markedsverdi på om lag 940 millioner kroner. 

Banken har ikke hatt noen kredittap, og heller ingen misligholdte lån. Det trekkes frem at Sparebank 1 Markets rangerer 108 norske banker, og M&M er den eneste banken som ikke har misligholdte lån.

Fersk børsinvestor

Haaland har gjort gode aksjekjøp siden han startet i fjor høst. 

Han gjorde en kule på Höegh Autoliners som sin første investering i september, og han har også satt penger på «lottoaksjen» Nykode Therapeutics, Akastor og Entra.