<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljefondet stemte mot Adidas-sjefens lønnspakke

Lønnspakken på 104 millioner kroner til den norske toppsjefen i Adidas var for stor ifølge Oljefondet. Det stemte mot forslaget på generalforsamlingen.

Publisert 12. juni
Oppdatert 18. juni
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 220 ord
TOPPSJEF: Bjørn Gulden er tidligere fotballspiller og i dag toppsjef i Adidas.  Brian Cliff Olguin

Nordmannen Bjørn Gulden overtok roret som adm. direktør i tyske Adidas 1. januar 2023 og tjente 9,2 millioner euro -  vel 104 millioner kroner - i løpet av sitt første år som sjef. 

Bjørn Gulden var tidligere adm. direktør i rivalen Puma og har lenge vært en av Tysklands best betalte ledere.

42 prosent av lønnen besto av fastlønn, mens 58 prosent var variabel kompensasjon i form av bonuser og et langsiktig aksjespareprogram.

Oljefondet, som eier 3,9 prosent av selskapet, hadde imidlertid ønsket å se en annen struktur på lønnspakken og stemte mot kompensasjonen på Adidas' generalforsamling i mai, ifølge E24.

Det var også stor motstand mot lønnspakken blant andre aksjonærer. Totalt stemte 41 prosent av møtet mot forslaget.

«En betydelig del av den årlige kompensasjonen bør gis som aksjer som er låst i fem til ti år, uavhengig av fratredelse eller pensjonering. Styret bør være åpen om den totale kompensasjonen for å unngå uakseptable utfall», heter det i begrunnelsen til oljefondet.

Adidas-aksjen har steget 77 prosent siden Bjørn Gulden tok over som adm. direktør i fjor. Til sammenligning har Tysklands Dax-indeks steget 32 ​​prosent i samme periode.

– Vi ledere tjener altfor mye sammenlignet med vanlige folk. Jeg har aldri forhandlet meg frem til lønn, men tar det jeg får. Jeg har ikke dårlig samvittighet, har han tidligere uttalt til Dagens Næringsliv.