<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slik ødelegger man aksjonærverdier

Tre av aksjene som beveget seg mest torsdag, viser hvordan det kan gå når oppkjøpsiver og tvilsomme forretningsideer trumfer lønnsomhetsfokus.

Publisert 20. juni
Oppdatert 20. juni
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 294 ord
AKSJONÆRENE HAR TAPT: Tyske Evotec har på ingen måte vært en god investering de seneste fem årene, selv om Novo Nordisks morselskap er hovedaksjonær. Foto: Bloomberg

Pengepolitikk var i fokus torsdag, da sentralbankene i Storbritannia, Kina, Indonesia og Norge holdt styringsrenten uendret, mens den sveitsiske kuttet med 0,25 prosentpoeng. Grepene var som ventet, men ved 16-tiden var både de lange rentene og de fleste børsindeksene likevel opp i Europa og USA.

Hamburg-baserte Evotec, som utvikler legemidler, gjorde det særlig bra. Aksjekursen steg med 14 prosent, i kjølvannet av en Bloomberg-melding om at flere private equity-selskaper snuser på konsernet. Evotec har selv gjennomført en rekke oppkjøp de seneste årene, tilsynelatende uten å ha skapt mye verdi for aksjonærene. Tvert imot. Nesten halvparten av markedsverdien har forduftet siden børsnoteringen i november 1999, og før torsdagens rekyl utgjorde kursfallet hittil i år hele 65 prosent.

Også britiske Tate & Lyles kursutvikling viser hvordan såkalte «strategiske transaksjoner» ofte koster mer enn de smaker. Mat- og drikkevareprodusenten fikk et kursfall på 9 prosent, etter å ha avtalt å kjøpe amerikanske CP Kelco for 1,8 milliarder dollar. Tate & Lyles markedsverdi er i dag 29 prosent lavere enn for fem år siden, så det kan stilles spørsmål rundt ledelsens evne til å forvalte aksjonærenes midler.

Det samme kan kanskje sies om Trump Media & Technology Group, der den tidligere amerikanske presidenten er hovedaksjonær. Det Florida-baserte konsernet gikk på børs 26. mars i år, ved å slå seg sammen med et allerede børsnotert holdingselskap. Siden har aksjekursen stupt fra 58 til rundt 28,50 dollar pr. aksje, inkludert torsdagens fall på 9 prosent. Det var i en periode mye optimisme rundt Trumps sosiale nettverk, Truth Social, som ble lansert i februar 2022. I første kvartal alene tapte TMTG imidlertid 328 millioner dollar.

Forøvrig søkte 238.000 amerikanere for første gang om arbeidsledighetstrygd i forrige uke. Konsensusestimatet lå på 235.000, og det samlede antallet mottagere er nå nær det høyeste nivået siden november 2021.