<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tangens kalkulerte reise mot den internasjonale stjernehimmelen

Oljefondsjef Nicolai Tangen sikrer først og fremst sin egen fremtid, hevder Richard Stott og Nils-Odd Tønnevold i Connectum.

Publisert 27. juni
Oppdatert 28. juni
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 652 ord
LANGT FRA KJERNEN: Varsellampen blinker for Nicolai Tangens tid som leder for Oljefondet, mener artikkelforfatteren. Her fra åpningen av Kunstsilo i Kristiansand i mai. Foto: NTB

Debattinnlegg: Richard Stott og Nils-Odd Tønnevold, partnere i investeringsrådgivningsselskapet Connectum

Det er ingen tvil, Nicolai Tangen var vellykket som hedgefondforvalter. Tangen fortjener ros for karriereresultatene, men varsellampen blinker for hans tid som sjef for Oljefondet.

Richard Stott. Foto: Astrid Waller
Nils-Odd Tønnevold. Foto: Connectum

Tangen har i tillegg til å bygge seg opp en betydelig formue sikret seg synlighet og VIP-invitasjoner i overskuelig fremtid. I motsetning til andre som vil opp og frem, samt ønsker eksponering, har han ikke meldt seg på noe realityprogram eller levert over fatteevne. Tangen har skaffet seg omtale, først ufrivillig gjennom den støyende ansettelsesprosessen, videre ved utlån av kunstsamlingen sin til Kristiansand, og ellers bruke mye av sin tid på podcaster og foredrag i inn- og utland.

Kan dette sies å være Oljefondets kjerneoppgave? Nei.

Oljefondet presterer ikke bedre av at Tangen er i pressen. Fondet får ikke unik tilgang på investeringer eller nettverk fordi han lager podkaster med kjente personer. Tangen sikrer først og fremst egen fremtid, og plass på stjernehimmelen.

Direktør for Norges Bank Investment Management – Oljefondet – er ingen fast stilling du kan inneha frem til pensjonsalder, men en åremålsstilling på fem år. Tangen skal opp til vurdering og en eventuell ny periode i 2025. Han har ikke fylt 60, og har mange år foran seg, uavhengig en ny periode eller ikke. Med så mye tid på markedsføring, først og fremst av seg selv, har Tangen gjort den ultimate kjendisklassereisen. Han kan kategoriseres som kjent internasjonalt og A-kjendis i Norge. Dette vil trolig gjøre ham enda rikere og mer attraktiv «post Oljefondet».

Et annet eksempel er den mye omtalte kunstsamlingen. Utlånet til kunstsiloen i Kristiansand kan absolutt sies å være raust, men tjener Tangens egeninteresser minst like mye – kanskje mer. Ved at hans kunst blir fremvist på denne måten, vil verdiene på samlingen og Tangens øvrige kunst trolig stige, og tilgangen på annen og enda mer attraktiv kunst vil være nærmere. Det er ikke noe galt i dette, men det bør være åpenhet i at det finnes betydelige egne motiver. Dette dreier seg ikke utelukkende om filantropi.

Blekket på vedtaket var knapt tørt før embedsmannen Tangen forsøker seg på omkamp. Denne gang med egenplukkede rådgivere

I sum er ikke vår kritikk rettet mot Nicolai Tangen selv. Vi vil alle bruke tiden til det som er gøy og givende, samt forme egen arbeidsplass. Det er Tangens oppdragsgivere som må stille spørsmålet: Er dette riktig bruk av den offentlig lønnede arbeidstiden hans?

Mest alvorlig i Oljefondet under Tangens tid er behovet for å lede fondet ut i fristelsen med investeringer i unoterte aksjer. Slike aksjer er både mer kostnadskrevende og tidkrevende enn investeringer i børsnoterte aksjemarkeder. I tillegg vil Finansdepartementet, Stortinget og det norske folk kreve full transparens. I et ofte lite transparent marked er det ressurskrevende. At Finansdepartementet satte foten ned er både forståelig og helt nødvendig.

Oljefondet og Tangen ser ikke ut til å akseptere avgjørelsen, og viser manglende aksept for demokratiske spilleregler, samt forskjellen på embetsverk, politisk ledelse og fattede vedtak. I Aftenposten i april kunne vi lese at Tangen vil nedsette et eget ekspertråd for å se på mulighetene for at Oljefondet skal kunne handle i unoterte aksjer. Blekket på vedtaket var knapt tørt før embedsmannen Tangen forsøker seg på omkamp. Denne gang med egenplukkede rådgivere. I starten av mai kunne vi lese i DN at Oljefondet selv valgte hvilke PE-rådgivere som skulle møte Finanskomiteen på Stortinget på deres seminar i London.

Lite balansert og mer som et salgsmøte, var beskrivelsen politikere ga etter møtet.

Vi håper pengeskapet settes på plass, og at Tangen får tydelig beskjed om sine arbeidsoppgaver og Oljefondets kjernevirksomhet. Han har alle forutsetninger for å gjøre en god jobb, men må prioritere riktig. Blir savnet etter spekulasjon og spenning i hverdagen for stort, bør han finne en spenningsskapende hobby. Alternativt søke seg til en risikovillig arbeidsgiver.

Richard Stott

Nils-Odd Tønnevold

Partnere i Connectum

(I en tidligere versjon sto kun Stott oppført som forfatter av dette innlegget. Dette ble korrigert 28. juni kl. 13.)