<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hvordan en Trump-seier vil påvirke markedene

Republikanerne er favoritter til å vinne valget, økonomer og analytikere forventer at inflasjonen vil stige.

Publisert 28. juni
Oppdatert 28. juni
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 512 ord
FAVORITT TIL Å VINNE: Proteksjonisme og inflasjon er fellesnevnere i prognosene til økonomene. FOTO: Bloomberg

Etter debatten i natt viser bookmakerne og meningsmålingene at republikanerne ligger an til å vinne det amerikanske valget. Polymarkets data viser i skrivende stund at Donald Trump har 63 prosent sjanse til å vinne, mens PredictIt gir 59 prosent sannsynlighet for seier.

Flere analytikere, økonomer og strateger har delt sine meninger om hvordan en Trump-seier vil spille seg ut i økonomien og markedene. Proteksjonisme og inflasjon står som fellesnevnere.

HSBC

Sjefsøkonom i HSBC, Paul Bloxham, forventer at råvaremarkedet vil stå overfor større fragmentering og forstyrrelser i forsyningskjeden hvis Trump vinner valget. 

«En økning i global handelsproteksjonisme eller en endring i retningen på denne trenden er en global makroøkonomisk risiko vi holder øye med,» sa Bloxham til Reuters.

«Dette vil øke risikoen for større fragmentering av råvaremarkeder og skape forstyrrelser i forsyningskjeden som støtter råvarepriser.»

Goldman Sachs

Flere økonomer og multiaktiva strateger hos Goldman Sachs Research skriver at en seier for republikanerne kan føre til høyere inflasjonsrisiko, samt økt risiko for lavere avkastning på obligasjoner. 

På tilbudssiden trekkes faktorer som høyere tollsatser, langsommere immigrasjon og hardere sanksjoner mot iransk olje, som potensielle triggere. 

Etterspørselssiden vil sannsynligvis bli påvirket av lavere skatter og et sterkere forsøk på å påvirke sentralbankens politikk, som kan lede til økt inflasjonspress.

DNB Markets

DNB Markets tror i stor grad det samme som Goldman Sachs om tollsatser og innvandring. Seniorøkonom Knut A. Magnussen skriver «økt importert inflasjon», særlig når det gjelder høye tollsatser mot Kina.

Moody's Analytics

Moody’s spår at Trump kan utløse en resesjon innen midten av 2025. Arbeidsledigheten og inflasjonen vil øke, og at den nedre del av USAs inntektsfordeling vil lide mer. Moody’s prognose er at Trump vil innføre en toll på 10 prosent på alle importvarer og 60 prosent på varer fra Kina.

Allianz

Research-avdelingen i den tyske bank- og forsikringsgiganten deler i rapporten «Trumponomics: the sequel» flere konkrete tall. 

Tollsatser anslås å stige fra 2,5 prosent til et sted mellom 4,3 og 12 prosent, som kan innebære den høyeste satsen siden 1940-tallet. Tolløkningene vil sannsynligvis føre til kortsiktig inflasjon på grunn av lengre leveringstider for leverandører og økte kostnader for forbrukere.

Trump vil arve store budsjettunderskudd fra Biden. En ny runde med underskuddsfinansierte skattekutt kan føre til økt inflasjon og bekymringer rundt USAs finanser. 

Grønne subsidier fra Biden-administrasjonen kan reduseres og erstattes med brede subsidier for innenlandske investeringer, teknologi og forsyningskjeder. Industriell politikk under Trump vil fokusere på å styrke ikke-grønne subsidier med rundt 55 milliarder dollar årlig, tilsvarende 0,2 prosent av BNP.

Den amerikanske sentralbanken vil sannsynligvis bli tvunget til å pause rentekutt i 2025 på grunn av kortsiktig inflasjon, som vil resultere i at den amerikanske tiårige renten forblir over 4 prosent. 

Aksjemarkedet kan oppleve en nedtur på kort sikt på grunn av økte renter, men en betydelig markedsnedgang er usannsynlig. Banken forventer at USAs markeder vil prestere bedre enn internasjonale motparter, med forventet avkastning på 8-10 prosent.

En handelskrig med Kina, med 60 prosent toll på kinesiske varer, vil ramme sektorer som tekstiler i Kina og transportutstyr i USA. En fullstendig frakobling fra Kina og potensielle endringer i NATO og Parisavtalen kan også skape betydelig global økonomisk usikkerhet.