<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette kan signalisere enda sterkere krone

Den norske kronen har styrket seg kraftig mot dollar de siste par månedene. Hvor sterk kan kronen bli?

Publisert 4. juli
Oppdatert 4. juli
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 593 ord
KRONEN: I et hav av dollar blir den norske kronen liten, men den har styrket seg merkbart de siste månedene. Foto: Dreamstime.com

Den norske kronen har styrket seg merkbart mot dollar de siste par månedene (nedgang i chartet betyr sterkere krone). Og kronen kan bli enda sterkere. Slår den tekniske formasjonene til kan det signalisere enda sterkere krone fremover.

Kronen har svingt kraftig det siste året. På det svakeste den 31. mai i fjor kostet en dollar opp mot 11,30 kroner. På det sterkeste i fjor sommer kostet en dollar 9,92 kroner. I fjor høst så vi 11,27 på det svakeste og i desember styrket den seg igjen til 10,05 kroner. 1. mai kostet en dollar 11,00 kroner og torsdag svekker kronen seg litt til 10,56-nivået.

USDNOK: Siden mai 2023 har hode-skulder-formasjoner signalisert en kraftig styrking av kronen mot dollar. Kan dette bli den tredje gangen? Chart: Tradingivew / Finansavisen

I perioden april - juli i fjor ble det utviklet en hode-skulder-formasjon, som da halslinjen ble brutt på 10,49-nivået åpnet for en styrking mot 9,78. Fallet stoppet imidlertid litt før og snudde i overkant av 9,92-nivået (husk at fall i chartet betyr sterkere krone).

Flere hode-skulder-formasjoner

Etter oppgangen gjennom høsten 2023 kan det også argumenteres for en litt mer kompleks hode-skulder-formasjon med halslinjen på 10,60-nivået. Da den ble brutt i midten av desember åpnet det for en styrking av kroner mot 10,0-nivået. Potensialet ble ikke helt nådd, da kronen snudde på 10,055-nivået og svekket seg til gradvis til 11,09 den 1. mai.

De siste seks månedene kan kronen imidlertid ha utviklet en ny og større hode-skulder-formasjon. Venstre skulder på plass. Hode også. Da gjenstår høyre skulder, som er langt fremskreden, og brudd på halslinjen på rundt 10,45 kroner. Brudd ned kan i så fall åpne for at kronen kan styrke seg til rundt 9,92-nivået.

Det vi har sett de foregående gangene er at ikke hele potensialet fra hode-skulder-formasjonen er blitt oppfylt. Styrker kronen seg forbi 10,45-nivået vil det imidlertid være noen viktige nivåer nivåer som kommer innen rekkevidde. Den første tekniske motstanden kommer i så fall på 10,38-nivået. 

Det vil også være teknisk motstand på rundt 10,27 kroner og ved 10,20 kroner, før 10,08- 10,0- og 9,92-nivået kommer innen rekkevidde. Brudd på ett nivå åpner for testing av neste nivå.

Siden siste topp i hovedchartet er satt under den foregående, kan det være et signal om et mulig, forestående trendskifte. Dette kan støttes av den fallende trendlinjen i toppen av RSI-chartet.

Trendskifte?

Kronen har testet 200 dagers glidende gjennomsnitt mange ganger siden 6. juni, men har snudd igjen hver gang. Det kan være signaler om at den i hvert fall ikke skal svekke seg kraftig igjen riktig enda.

Usikkerheten ligger i RSI-chartet. Med den positive undertonen for dollar kan det fremdeles være støtte for stigende bunner i hovedchartet, slik vi også har sett siden våren 2021. Siden høsten 2022 har de bunnene dannet en stigende trendlinje. Selv om den tendensen fortsetter kan det likevel åpne for en styrking til rundt 10,28-nivået.

For å signalisere en ytterligere styrking av kronen, forbi 10,28-nivået, må den fallende trendlinjen i toppen av RSI-chartet fortsette. Trolig må også den lange positive undertone i RSI-chartet brytes. Så lenge den fortsetter kan perioder med en styrking av kronen, slik vi altså har sett de siste par årene, fremdeles bli forbigående. 

Brytes imidlertid den positive undertonen i RSI-chartet, kan det åpne for et trendskifte. Det kan i så fall også åpne for at potensialet i hode-skulder-formasjonen på sikt kan bli oppfylt denne gangen.

Flere tekniske analyser

Denne kommentaren skal ikke anses som investeringsrådgivning og Finansavisen er ikke ansvarlig for eventuelle tap som måtte oppstå som følge av investeringer foretatt på basis av denne kommentaren.