<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nordea tiltalt for hvitvasking

Nordea er tiltalt for hvitvasking i Danmark. Tiltalen er knyttet til hendelser i 2015, der det er snakk om transaksjoner for over 26 milliarder knyttet til russiske kunder.

Publisert 5. juli
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 237 ord
TILTALT: Etter om lag ni års etterforskning er den formelle tiltalen mot Nordea formelt lagt frem. Foto: NTB

Nordea melder i en børsmelding fredag at selskapet er tiltalt for hvitvasking i Danmark.

Danske National enhed for Særlig Kriminalitet, eller NSK, har utført undersøkelser av bankens hvitvaskingskontroller i 2015 og tidligere, og vil nå legge frem en formell anklage. 

Mer spesifikt skal transaksjonene det er snakk om kunne knyttes til manglende kontroll av russiske kunder i en København-filial. Det skal være snakk om transaksjoner for over 26 milliarder kroner.

Nordea skriver på sin side at banken ikke er enig i den juridiske vurderingen som er gjort av myndighetene, og opprettholder at banken er «tilstrekkelig avsatt basert på nåværende omstendigheter».

Ble utsatt

Det danske tilsynet undersøkte i 2015 om Nordea hadde overholdt hvitvaskingsreglene, og det ble besluttet at banken ikke var god nok på å identifisere og bekjempe hvitvasking. Resultatet ble at banken fikk et pålegg, uten at det ble pekt på spesifikke tilfeller av hvitvasking. Ingen enkeltpersoner ble tiltalt.

I juni 2016 ble Nordea anmeldt, og saken henvist til den danske påtalemyndigheten for videre etterforskning. Nå er etterforskningen ferdig, og NSK er klar til å ta rettslige steg mot banken. 

Saken skulle vært i retten i 2019, men ble utsatt.

Uenig

«Basert på Nordeas tolkning av dansk lov, er Nordea ikke enig i innholdet i anklagene eller den juridiske vurderingen», heter det i en kunngjøring fra banken. 

«Nordea har samarbeidet åpent med de danske myndighetene i nærmere ni år og vil avvente en avgjørelse fra domstolene».

Nordea har satt av nok penger i regnskapet til en eventuell bot.