<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Har fått nok av voldelige narkomane

Elon Musk reagerer på ny kjønnslov i California med å flytte hovedkvarterene for SpaceX og X til Texas. Samtidig har Tesla begynt å ansette igjen.

Publisert 17. juli
Oppdatert 17. juli
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 537 ord
PÅ FLYTTEFOT: Elon Musk-selskapene SpaceX og X. Foto: NTB

Mandag signerte den demokratiske California-guvernøren Gavin Newsom en lov som forbyr delstatens skoledistrikter å avsløre informasjon om studenters seksuelle orientering eller kjønnsidentitet til deres foreldre, i et forsøk på å forhindre «påtvunget outing.»

Elon Musk reagerer kraftig på loven, og avslørte i et X-innlegg tirsdag at han flytter hovedkontorene for SpaceX og X til Texas, skriver Financial Times

– Den siste dråpen

«På grunn av denne loven og mange andre før den, lover som angriper både familier og selskaper, vil SpaceX nå flytte sitt hovedkvarter fra Hawthorne, California, til Starbase, Texas», skrev Musk på den sosiale medieplattformen han selv eier. I et senere innlegg opplyste han om at X-hovedkvarteret flyttes til Austin.

KRANGLER MED MUSK: California-guvernør Gavin Newsom. Foto: NTB

Flyttemeldingen kommer ifølge avisen etter at Musk og Newsom har kranglet i lang tid, og milliardæren karakteriserer den nyeste loven som «den siste dråpen.» 

I et annet X-innlegg tirsdag skrev han at han for rundt ett år siden «gjorde det klart overfor Newsom at lover av denne typen ville tvinge familier og selskaper til å forlate California for å beskytte sine barn.»

Musk har tidligere kommet med kontroversielle uttalelser om transpersoner, og har brutt med ett av sine barn som har nettopp denne legningen.

Høy kontorledighet

Financial Times beskriver flyttingen av SpaceX og X som et tap for Silicon Valley, en flytting som føyer seg inn i rekken av selskaper som forlater California til fordel for Texas der skattene er lavere og reguleringene færre. Flere teknologitopper har uttrykt misnøye – også over økende kriminalitet og hjemløshet i delstaten generelt og San Francisco spesielt. 

HELT TEXAS: SpaceX skyter opp raketter i Boca Chica nær Brownsville i Texas. Foto: NTB

CBRE har estimert kontorledigheten i San Francisco til 37 prosent, den høyeste blant amerikanske storbyer.

«Har fått nok av å unngå gjenger av voldelige narkomane bare for å komme inn og ut av bygningen», skrev Musk i et annet X-innlegg tirsdag.

Tall fra guvernørens kontor viser ifølge avisen at nærmere 300 selskaper har flyttet sine hovedkontorer til Texas mellom 2015 og april i år, hvorav over halvparten fra California.

Den republikanske Texas-guvernøren Greg Abbott skriver i et X-innlegg at SpaceX-flyttingen gjør Texas til «lederen innen romforskning.» SpaceX skyter allerede sine raketter fra et sted nær Brownsville sør i staten.

Tesla skal ansette

Samtidig melder Bloomberg at et av Elon Musks øvrige selskaper, Tesla, nå er ute etter å ansette nesten 800 nye medarbeidere bare tre måneder etter den største nedbemanningen i selskapets historie.

Nyhetsbyrået har de siste ukene fulgt Teslas karriereside, hvor stillinger som spenner fra spesialister innen kunstig intelligens (AI) til mer alminnelige servicejobber har blitt utlyst. Offentlig utlyste stillinger gir ikke nødvendigvis det fulle og hele bildet av selskapets ansettelsesprosess, men er uansett et innblikk i noen av Musks prioriteringer.

Tesla er inne i en sterk periode, og har steget i 13 av de 14 siste handelsdagene på Wall Street. Det eneste kursfallet i denne perioden ble utløst av oppslaget om at Tesla utsetter lanseringen av robotaxi-prototyper. Musk bekreftet mandag at han har bedt om designendringer, og gitt teamene som jobber med robotaxiene mer tid.

Den seneste oppgangsperioden har økt Teslas markedsverdi med over 220 milliarder dollar, og tatt Musk tilbake til toppen av Bloomberg milliardærindeks med en estimert formue på 270 milliarder dollar. Dette er langt foran Jeff Bezos som følger nærmest på 215 milliarder dollar.