<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

En feil blir ikke mer riktig av at den gjentas

Richard Scott og Nils-Odd Tønnevold fremmer påstander og beskyldninger mot Nicolai Tangen som er feil, skriver Marthe Skaar i Norges Bank Investment Management.

Publisert 18. juli
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 622 ord
FEIL PÅSTAND: Nicolai Tangen og NBIM mener de ikke forsøker seg på noen omkamp om å få handle i unoterte aksjer, slik det påstås i to debattinnlegg i Finansavisen. Foto: Eivind Yggeseth

Debattinnlegg: Marthe Skaar, kommunikasjonsdirektør i Norges Bank Investment Management (NBIM)

Det er såpass mange omtrentligheter og påstander i innlegget «Tangens kalkulerte reise mot den internasjonale stjernehimmelen» at det er mye å ta tak i. Det viktigste for oss er å påpeke at det inneholder en ren faktafeil om at NBIM kjører en form for omkamp rundt Stortingets vedtak om ikke å åpne for investeringer i unoterte aksjer (private equity).

Faktum er at hverken Tangen eller NBIM bedriver noen omkamp.

Forfatterne hevder at NBIM i etterkant av vedtaket tok initiativ til å opprette et ekspertråd for å gjøre en ny vurdering, og at det ble gjennomført et seminar med politikere i London hvor det ble forsøkt å påvirke disse.

Dette er feil.

Etter at forfatterne av innlegget fikk et motsvar fra en person som forøvrig ikke har noen tilknytning til NBIM, fremmer de den samme påstanden igjen i innlegget «Tangens kamp for private equity». Og nå presiseres det at selve essensen i deres kritikk går nettopp på denne påståtte «omkampen».

«Vårt hovedbudskap er ikke kritikk av Tangens bidrag til kunstens eller folkeopplysningens fremme, men hans omkamp for at Oljefondet skal gå inn Private Equity, altså unoterte aksjer. I grunnleggende maktfordelingsteori skal ikke embedsverket bedrive regelmessig omkamp. I Norge bestemmer politikerne i form av utøvende statsmakt, og over dem igjen vedtar den folkevalgte lovgivende forsamling regelverket. Dette må embedsverket som inkluderer Oljefondet akseptere, selv om de egentlig ønsket et annet utfall.»

Faktum er at hverken Tangen eller NBIM bedriver noen omkamp. Det er derfor behov for å rette opp det som rett ut sagt er feil, og som da er «essensen» i forfatternes kritikk.

I korte trekk ba Finansdepartementet i 2023 om et råd fra Norges Bank for om det skal åpnes for at Statens Pensjonsfond Utland (SPU) skal kunne investere i unoterte aksjer.

Marthe Skaar, kommunikasjonsdirektør i Norges Bank Investment Management. Foto: NBIM

Dette rådet ble gitt til departementet i desember samme år, og saken kom opp i Stortinget i forbindelse med Fondsmeldingen 2024 i april i år. I den meldingen blir det omtalt at Finansdepartementet ønsker å opprette et uavhengig ekspertråd:

«En åpning for unoterte aksjer vil medføre investeringer som må forvaltes på en måte som er vesentlig forskjellig fra dagens forvaltning. Finansdepartementet ønsker derfor å innhente mer kunnskap om både de finansielle og ikke-finansielle sidene ved slike investeringer. Departementet legger opp til at det i løpet av 2024 skal etableres et nytt, eksternt ekspertråd for SPU, slik Sverdrup-utvalget foreslo. Ett av oppdragene for rådet vil være å se nærmere på ulike sider ved unoterte aksjer.»

De som har lest anbefalingen fra Norges Bank, vil se at det der aldri nevnes et slikt ekspertråd. Initiativet til opprettelsen av dette kommer fra Finansdepartementet og ikke i NBIM.

I mars i år besøkte Finanskomiteen på Stortinget London og blant annet NBIMs kontor der. Dette besøket er grundig dekket av Dagens Næringsliv gjennom flere artikler, hvor det blant annet kommer frem at det var ambassaden i London som hadde bedt NBIM om å arrangere et møte med utvalgte representanter for den britiske private equity-industrien.

Besøket foregår altså i mars, mens Stortingets behandling av Fondsmeldingen er sendt i april. Forfatterne påstår at «blekket på vedtaket knapt var tørt før embedsmann Tangen forsøker seg på omkamp». Hvordan forfatterne mener at blekk tørker er for oss ukjent, men vi mener uansett det er vanskelig å kjøre en omkamp på noe som ennå ikke er vedtatt.

Hverken Nicolai Tangen eller NBIM har noen som helst plan om omkamper rundt de beslutninger som Stortinget fatter. Hverken om unoterte aksjer eller andre vedtak. Vi forvalter et fond som er eid av det norske folk, og det er politikerne på Stortinget som bestemmer hva vi skal investere i.

Marthe Skaar

Kommunikasjonsdirektør, Norges Bank Investment Management