<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Selg aksjer før Fed begynner å kutte

Bank of America mener man bør selge aksjer og kjøpe obligasjoner før Fed kutter renten.

Publisert 5. aug.
Oppdatert 5. aug.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 323 ord
«SELL THE 1ST RATE CUT»: Michael Hartnett, sjefsøkonom i Bank of America.  Foto: Bloomberg

Når Federal Reserve (Fed) kutter renten, vil aksjer sannsynligvis falle, skriver Michael Hartnett, sjeføkonom i Bank of America. Dermed anbefaler han å «selge ved første rentekutt.»

Hard landing

Logikken er at når Fed kutter, vil det signalisere at den amerikanske økonomien er mest sannsynlig på vei mot en hard landing, og ikke en myk landing.

«En veldig viktig forskjell i 2024 er den ekstreme graden som risikofylte eiendeler har frontet Fed-kutt», sa Hartnett til Bloomberg.

Markedet har i perioder tolket soft økonomiske data positivt, da disse ble sett på som et tegn på at pengepolitiske lettelser/stimulering var på vei uten å risikere en oppgang i inflasjonen. 

Dette har snudd totalt, hvor nå dårlige nyheter faktisk tolkes som dårlige nyheter.

Historisk sett vil...

Soft landing-scenarioet, når Fed kutter og den amerikanske økonomien ikke resulterer i resesjon, er gjennomsnittsavkastningen til S&P 500 2,7 prosent de første tre månedene etter at kuttene startet. I hard landing-scenarioer er snittet -6,2 prosent avkastning i samme periode.

Men obligasjoner har i samme periode gjort det bra. Renten på 10-årige statsobligasjoner faller historisk sett med 34 basispunkter på 3 måneder ved en myk landing, og med 23 basispunkter ved en hard landing – noe som er gunstig for obligasjonseiere, da obligasjonspriser beveger seg invers med renten.

Det er verdt å merke seg at denne rapporten ble presentert i slutten av forrige uke, og siden den gang har swaps-markedet «klikket». Den implisitte renteendringen i år er nå 126 basispunkter, eller fem kutt, i motsetning til tre kutt i forrige uke. Dette vises også tydelig i toårige statsobligasjoner, som er svært policy-sensitive og har falt kraftig den siste tiden.

FALLER OG FALLER: Renten på amerikanske toårige statsobligasjoner. TradingView

Markedet virker altså å ha blitt mer enig med prognosene til Hartnett om at Fed ligger bakpå. Arbeidsmarkedet viser klare svakheter. Resesjonsindikatoren som til nå har perfekt track record de siste halve århundret, Sahm-regelen, ble trigget på fredag da arbeidsledigheten i USA nådde 4,3 prosent.