<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kronekursen gir nå rentehåp

Kronen har på få uker styrket seg betraktelig. Fortsetter dette, kan det ligge an til mer positive rentekuttsignaler fra så vel meglerhus som fra Norges Bank utover høsten.  

Publisert 30. aug.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 446 ord
Prisfall: Christine Lagarde, sjef for Den europeiske sentralbanken, ser at inflasjonstakten er på vei ned. Det støtter opp under europeiske rentekutt, igjen utløsende for den kronestyrkelsen vi nå ser. Foto: Jeremy Suyker/Bloomeberg

I sommer rådet derimot panikken, i form av en kronekurs mot euro som i flere uker nådde en vekslingskurs på over tolv kroner. På vei inn i september ligger den imidlertid adskillig lavere, rundt regnet fem prosent lavere, og handles nå til rundt 11,65. Også mot dollaren har kronekursen vist styrke siste uker, og ligger i dag på rundt ti og en halv krone.

De siste ukenes skarpe kroneappresiering skyldes klart avtagende prisstigingsstatistikker internasjonalt, så vel fra Europa som fra USA. I dag kom det eksempelvis data fra Eurosonen som viser at inflasjonen på tolvmånedersbasis ligger på 2,2 prosent, en prisstigningstakt betydelig under tilsvarende nivåer for ett år siden.    

En sterkere krone må på plass før Norges Bank eventuelt kan begynne med forsiktige rentekutt. Fortsetter valutakurstrenden vi nå ser i ukene som kommer, vil det helt sikkert komme opp analyser fra ymse banker og meglerhus som åpner opp for tidligere rentekutt enn det som nå ligger innbakt i rentebanen, det vil si til våren. Slike analyser vil i så fall gi god støtte til Oslo Børs.

I mellomtiden råder børsusikkerheten. Selv etter siste ukes opptur på ikke fullt en prosent, er likevel Hovedindeksen seneste måned ned med rundt en halv prosent. En såpass svak augustmåned har en ikke sett på flere år, og det viser med all tydelighet at andrekvartalsrapportene totalt sett ikke har gitt investorene en tilstrekkelig porsjon med nye kjøpsargumenter. 

Imidlertid finnes det klare unntak. I går kom IT-selskapet Crayon Group med sine regnskapstall som sendte aksjekursen kraftig opp. Rapporten var sterk, der investorer og analytikere særlig bet seg merke i den sterke kontantstrømmen, betydelige forbedringer i arbeidskapitalen kombinert med bedrede marginer innen konsulentvirksomheten. Meglerhusene, med unntak av DNB Markets, hever nå fortløpende sine respektive kursmål. Carnegie og ABG Sundal Collier leder an, med nye kursmål på henholdsvis 179 og 170. Dette er mellom 30 og 35 over dagens aksjekurs.

Som dagens Kapital-utgave viser, har Kapital-porteføljen gjort det betydelig bedre enn Hovedindeksen så langt i 2024. En viktig bidragsyter er nettopp Crayon Group, som har generert en avkastning på nærmere 70 prosent etter at den ble en del av porteføljen i fjor høst. Det er likevel klart mer å gå på, forventer vi, noe vi også påpekte i en tidligere utgave av Kapitals helgebriefing i vår da vi – med rette – spådde at Crayon Group kunne ble en av sommerens mest attraktive IT-aksjer. Aksjekursen har i løpet av de tre siste månedene steget med rundt 18 prosent. 

Vi ser for oss en ny, avmålt børsuke her hjemme der investorene vil fortsette å lete etter makrodata som kan gi rom for en slakkere pengepolitikk, både internasjonalt og i Norge. Inntil videre tror vi Hovedindeksen vil fortsette å ligge på dagens indeksnivåer.