<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Årets høyeste handelsoverskudd i august

Det norske handelsoverskuddet var i august 2,4 prosent større enn i samme periode i fjor.

Publisert 16. sep.
Oppdatert 16. sep.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 299 ord
Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

Handelsoverskuddet endte på 66 milliarder kroner i august, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er en oppgang på 12,5 prosent fra overskuddet i juli, og en oppgang på 2,4 prosent fra i fjor.

Eksporten endte i august på 153,2 milliarder kroner. Det er 6,2 prosent høyere enn måneden før, og 6,2 prosent over august 2023.

Importen var på 87,2 milliarder kroner, opp 1,9 prosent fra måneden før og 9,4 prosent fra samme periode i fjor.

Naturgass

Eksporten av naturgass beløp seg til 52,3 milliarder kroner i august. Opp 25,9 prosent både mot måneden før og august i fjor.

– Årets høyeste handelsoverskudd kan i stor grad tilskrives økte inntekter fra naturgasseksporten, som også noteres med den høyeste verdien hittil i 2024, sier Jan Olav Rørhus, seniorrådgiver i SSB.

Naturgassprisene nådde i august det høyeste nivået så langt i 2024. Eksportverdien er likevel hittil i år 20,5 prosent lavere enn i de åtte første månedene av 2023.

– Prisene har vært påvirket av fullere gasslagre enn antatt i Europa etter en mild vinter på kontinentet. Svakere økonomisk vekst i viktige markeder som Europa og Kina har også bidratt til lavere priser, sier Rørhus.

Eksporten av fisk fikk også et løft i forrige måned. Den endte på 14,1 milliarder kroner, som er den høyest målte verdien i en august-måned noensinne. Det er også en oppgang på 15,7 prosent fra juli og 5,3 prosent fra august i fjor.

Trakk ned

Oljeprisen gikk i motsatt retning av gassprisen. Den falt til 866 kroner pr. fat i august, noe som er det laveste nivået på et halvt år.

Det påvirket eksportinntektene fra råolje, som endte på 43,4 milliarder kroner. Det er en nedgang på 9 prosent fra juli, og 4,1 prosent lavere enn i august 2023.

– Oljeprisen i august var preget av svakere globale økonomiske utsikter, særlig i Kina. Usikkerhet rundt produksjonsnivået til OPEC har også påvirket prisen, sier Rørhus.