<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tek-opptur på Wall Street: Nvidia steg over 4 prosent

New-York børsen fikk seg en oppsving tirsdag etter gårsdagens kraftige fall. Alle de ledende indeksene stengte i pluss.

Publisert 8. okt. 22:03
Oppdatert 8. okt. 22:13

Tirsdagens handel hentet seg betydelig inn etter gårsdagens brede fall på Wall Street. Nasdaq-indeksen ble dagens klare vinner med god drahjelp fra de store tek-gigantene. 

Teknologiindeksen Nasdaq endte opp 1,5 prosent og står i 18.182,92 poeng, mens industritunge Dow Jones steg 0,3 prosent til 42.080,64 poeng. Samleindeksen S&P 500 steg 1 prosent til 5.751,17 poeng.

Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten endte på 4,02 prosent mens VIX-indeksen, også kalt fryktindeksen, falt 6,2 prosent til 21,24.

Opptur for tek-kjempene

Samtlige av de kjente «Magnificent 7»-aksjene steg i tirsdagens handel.

Mandag steg Nvidia 2,2 prosent, og i tirsdagens handel steg aksjen ytterligere over 4 prosent.

Sett bort i fra Nvidia i spissen, steg Tesla 1,5 prosent, etterfulgt av Microsoft som endte opp 1,3 prosent. Meta og Amazon steg begge henholdsvis 1,4 og 1 prosent, mens Google sitt morselskap Alphabet endte opp 0,8 prosent.

Spillaksje falt etter anklager

Shortfondet Hindenburg publiserte tirsdag en rapport om gamingselskapet Roblox, hvor de annonserte at det sitter short i aksjen.

Roblox ble grunnlagt i 2004 og har flere titalls millioner daglige brukere. Selskapet er verdsatt til 27 milliarder dollar.

Hindenburgs undersøkelser viser at Roblox har blåst opp antallet brukere på plattformen med 25 til 42 prosent. Indikatoren for timer spilleren er engasjert, er blåst opp med over 100 prosent, ifølge Hindenburg. Roblox hevdet i en kvartalsrapport at de har 54,1 millioner menneskelige brukere daglig (DAU – Daily Active Users). Hindenburg mener selskapet bevisst forveksler dette tallet med antallet daglige brukere.

Hindenburg mener Roblox på denne måten har løyet SEC midt i fleisen, men spillselskapet benekter påstandene.

Roblox-aksjen endte ned 2 prosent til 40,52 dollar tirsdag.

Brusgigant nedjusterte estimater

Brusselskapet PepsiCo nedjusterer sine salgsutsikter for 2024 på grunn av svakere salg i Nord-Amerika, og forventer nå en lavere inntektsvekst mot tidligere anslag på 4 prosent, skriver Yahoo Finance.

Selskapet står overfor utfordringer i Nord-Amerika, særlig i snackssegmentet, hvor forbrukerne reagerer på høyere matvarepriser. JPMorgan-analytiker, Andrea Teixeira, sa tirsdag at hun forventer at aksjen vil forbli «negativ til nøytral».

– Vi tror at et kutt i utsiktene for organisk salgsvekst og gjentakelse av resultatutsiktene var allment forventet, ettersom pågående utfordrende trender i segmenter i Nord-Amerika blir oppveid av sterkere marginer og produktivitet, skrev Teixeira i et notat til kundene tirsdag.

PepsiCo-aksjen steg 1,9 prosent til tross for nedjusteringen.

Oljeprisen stupte

Oljeprisens nylige oppsving tok en brå vending tirsdag, med et fall på over fire prosent.

Spotprisen på både Brent- og WTI-olje falt, hvor ett fat med Nordsjø-olje koster 77,50 dollar, mens ett fat med WTI-olje koster 73,98 dollar.

Oljeprisen har den siste uken steget med over 13 prosent, som følge av økt geopolitisk uro. Frykt for eskalering av konflikten i Midtøsten, inkludert mulige angrep på Irans oljeproduksjon, har vært en sentral drivkraft i prisoppgangen.

Olje-rallyet, som begynte etter at Iran avfyrte 180 missiler mot Israel forrige uke, ser ut til å snu da Israel ikke har slått tilbake mot Iran enda, skriver CNBC.

Øynene rettes mot rentemøte

Det nærmer seg rentemøte i den europeiske sentralbanken, og det er bred forventning om at renten blir kuttet, ifølge Handelsbanken.

«Renteforventningene har steget etter sterke arbeidsmarkedstall i USA og rentemarkedet priser nå inn ett kutt i november og ytterligere ett kutt i desember. Sannsynligheten for enda et dobbelt rentekutt fra Fed er nå mer eller mindre priset bort», skriver Handelsbanken i en rapport.

Makro

USAs handelsbalanse viste et underskudd på 70,4 milliarder dollar for august, ned fra et underskudd på 78,9 milliarder dollar i juli.

Ifølge Trading Economics var det ventet en handelsbalanse på minus 70,6 milliarder dollar. Underskuddet er nå på det laveste på fem måneder.