<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Caset med kinesiske aksjer er dødt

Advarsel: Å investere i globale aksjefond som inneholder kinesiske aksjer, kan være en farlig investeringsstrategi nå.

Publisert 11. okt. 07:49
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 672 ord
Alarm!: Nye fondsvekter setter enda mer press på Kina-aksjer, der hovedreferanseindeksen CSI 300 allerede er under kraftig press.   Foto: Dreamstime

Kinesiske aksjer raser på rangeringslisten til verdens mest innflytelsesrike referanseindeks. Det er elendig nytt for alle fondssparere som investerer i globale fond, tungt vektet i Kina-aksjer.

Mens børsene i USA, Japan og Europa – men også vår egen Oslo Børs – nær fortløpende setter nye rekorder, går utviklingen i stikk motsatt retning i Kina. En av landets viktigste aksjeindekser, CSI 300-indeksen, har siden årsskiftet falt litt over en prosent, og er med det rundt 40 prosent under toppnivået i 2021. 

Selve caset med kinesiske aksjer er fullstendig dødt. Ingen av våre kunder vil på noen måte investere her, og faktisk har jeg aldri før opplevd et større uttrekk av kinesiske fondsmidler enn tilfellet er nå.
Vincent Mortier, Amundi

Dette får nå dramatiske konsekvenser for hvor tungt kinesiske aksjer blir vektet i en helt sentral global referanseindeks, MSCI All-Country World Index. Vektingen kommer nå ned til bare to prosent, rapporterer Financial Times. I klartekst betyr dette at forvaltere som følger denne referanseindeksen i mindre grad enn før trenger å kjøpe like store poster med Kina-aksjer. Den reduserte aksjevektingen kutter dermed tilsiget av mange fondskjøpere og dermed en viktig kjøpergruppe inn i allerede svake kinesiske aksjemarkeder.  

Norske fondskunder som har blitt overtalt til å investere sparepengene i fremvoksende økonomier, såkalte Emerging Markets (EM)-fond, bør ta en nøyere titt litt lenger bak i fondsprospektet. Om fondet har lagt seg på en høy Kina-andel, tyder mye på at det fortsatt vil hemme fondets  avkastningstall etter de nye vektingsbestemmelsen i MSCI All Country World Index.

– Verre enn vi hadde sett for oss

En redusert Kina-vekting henger direkte sammen med svake kinesiske aksjemarkeder. Men selv etter de dype korreksjonene, som åpenbart har tatt ned selve prisingsmultiplene, får heller ikke Kina-børsene noen drahjelp fra internasjonale selvstendige kapitalmiljøer. Disse opererer på egen kjøl, gjennom aktiv forvaltning, og følger altså ikke referanseindeksen MSCI All Country World Index. 

– Selve caset med kinesiske aksjer er fullstendig dødt. Ingen av våre kunder vil på noen måte investere her, og faktisk har jeg aldri før opplevd et større uttrekk av kinesiske fondsmidler enn tilfellet er nå, uttalte nylig Vincent Mortier til den britiske næringslivsavisen. Han er investeringsdirektør i Amundi, som er Europas største kapitalinstitusjon og tilbyr en rekke aktivt forvaltede aksjefond, også med mandater inn mot fremvoksende økonomier.   

På sensommeren var den britiske investeringsbanken Barclays, ifølge Financial Times, på studietur til Kina for med egne øyne se hvordan trykket er i de konjunkturfølsomme luksusbutikkene. Etter hjemkomsten var tittelen på kundenotatet ikke til å misforstå. 

– Verre enn vi hadde sett for oss, het det der. 

Verre enn vi hadde sett for oss.
Kundenotat fra Barclay´s om det kinesiske luksusmarkedet

Som en konsekvens har Barclays nedjustert en rekke av de største europeiske luksusaksjene, nettopp i lys av langt mer økonomisk sett tilbakeholdne kinesere. Nedgraderingene inkluderer Gucci-eier Kering, som allerede så langt i år har falt rundt 40 prosent i kurs. Banken tilbyr også en rekke aktivt forvaltede fond (www.barclays.com), der deres globale forvalterteam helt sikkert ikke blir mer lystne på kinesiske aksjer etter det nylig publiserte kundenotatet. 

Hjelpepakke til liten hjelp   

Nylig innførte Kinas sentralbank, PBOC, en rekke pengepolitiske lettelser, samt støtte til det kinesiske eiendomsmarkedet. Fagmiljøene trekker imidlertid på skuldrene – etter at tiltakene ble kjent, pekte så vel Capital Economics som Danske Bank på at selv om tiltakene er et steg i riktig retning, er de ikke tilstrekkelige til å snu økonomien. 

Det makroøkonomiske bakteppet, med svake detaljhandelstall og stigende arbeidsledighet der ungdomsledigheten nå ligger på rundt 19 prosent, gir klare føringer om at de kinesiske børsene forblir svake. Dermed er det heller ingen utsikter til noen reversering av den lave aksjevektingen i MSCI All Country World Index. 

Hva så?

Jo, forvaltere som følger denne referanseindeksen, vil etter alle solemerker fremover etterspørre langt færre kinesiske aksjer enn før. Det vil antagelig også aktive forvaltere gjøre, slik Europa-giganten Amundi nå signaliserer. Alt i alt trekker flere forhold i retning av mye lavere fondsinteresse for Kina-børsene. 

Kapitals hovedparole nå blir derfor å advare våre lesere mot risikoen ved å sette sparepengene i et globalt fond som befatter seg med kinesiske aksjer. I skrivende stund fremstår det som en langt fra optimal investeringsstrategi.